Levyarvio: Sukupolvikokemusten uudet versiot Esa Elorannan ja Marko Haaviston tapaan – Pelle Miljoonan ikivihreät ovat liian merkittäviä lainattavaksi

Esa Eloranta & Marko Haavisto
Kymmenen miljoonaa
Emsalö

Kymmenen miljoonaa on Esa Elorannan ja Marko Haaviston kunnianosoitus nuoruusvuosiensa idolille Pelle Miljoonalle. Ajatus tribuutista syntyi jokunen vuosi sitten keikkamatkalla Lapissa ja projektia toteuttamaan päätyivät myös veljekset Janne ja Olli Haavisto. Miljoonan markan kvartetiksikin kutsuttu nelikko ottaa albumillaan käsittelyyn kymmenen klassisinta Pelle Miljoona -biisiä. Juuri ne vähintään elämän suuruiset laulut, jotka ovat lunastaneet paikkansa monen entisen nuoren järisyttävimpinä sukupolvikokemuksina.

Eloranta ja Haavistot tarjoavat biiseihin uusia ja paikoin hyvinkin yllättäviä näkökulmia. Moottoritie on kuuma soi hempeän kiihkottomana, Olen kaunis kantrihölkkänä ja Olen työtön lainaa rytminsä Bo Diddleyltä. Gabriel säilyttää hartaan dramaattisuutensa ja reggaesta riisuttu Pelko ja viha paljastuu levyn tyylikkäimmäksi sovitukseksi. Kantrihumppaisuus tuntuu Väkivalta ja päihdeongelman vähättelyltä, mutta Hyvää yötä maailman kauneus jättää tälläkin kertaa sanattomaksi.

Kymmenen miljoonaa -albumilla on parilla raidalla vierailevan Pelle Miljoonan hyväksyntä, mutta alkuperäisesitystensä definitiivisyys estää pitämästä Esa Elorannan ja Marko Haaviston tribuuttia muuna kuin kuriositeettina.