Levyarvio: Suositellaan vain kompletisteille – Suicide-legenda Alan Vegan postuumisti julkaistut nauhoitukset eivät ole kummoisia

Alan Vega
Mutator
Sacred Bones

Kokeelliseen musiikkiin erikoistunut indieyhtiö Sacred Bones aikoo julkaista sarjan viisi vuotta sitten poisnukkuneen Suicide-vokalisti Alan Vegan ennenjulkaisematonta materiaalia. Ensimmäinen osa Mutator sisältää Vegan vaimonsa kosketinsoittaja Liz Lameren kanssa kaappiin äänittämiä luurankoja vuosilta 1995-1996. The Vacant Lots -yhtyeen Jared Artaud on tuottanut ja miksannut kaksi vuotta sitten löytyneet nauhat levylle yhdessä Lameren kanssa.

Levy käynnistyy kieltämättä vaikuttavalla, kauhuelokuvan soundtrackille sopivalla Trinity-mantralla ja 80-lukulaisen rytmikonetaustan päälle runoiltu Fist kuulostaa vähän Swansilta. Ensiviehätys karisee valitettavan nopeasti ja ainoastaan kuusikymppisen Vegan haudan takaa saarnaama Samurai erottuu muista kappaleista poikkeavan kauniin ambient-taustansa ansiosta. Nike Soldier on julkaistu aiemmin The Vacant Lotsin ja Vegan splittisinglellä vuonna 2014.

Saatetekstissä vakuutetaan, että Mutatorin nauhoja ei ole aikoinaan tarkoituksella hylätty, mutta sitä on vaikea uskoa. Kuuntelemalla julkaistuja albumeita Dujang Prang (1995) ja 2007 (1999) ero käy kiusallisen selväksi. Suositellaan varauksella kaikkein vannoutuneimmille Vega-kompletisteille.