Levyarvio: Suurenmoinen satsi erittäin coolia kitaramusiikkia – Tommi Laineen musiikillinen muotokuva ei sorru narsistiseen sooloiluun

Arvio julkaistu Soundissa 1/2021.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Tommi Laine & The Graveyard Shift
Adevntures In Minor
Tampereen Levyt

Tykästyin tähän albumiin aivan ensitahdeista lähtien ja mittarit pysyivät visusti sydämenpunaisella aina viimeisen instrumentaalin free-irroitteluun saakka. Tommi Laine on hionut suurenmoisen satsin erittäin coolia kitaramusiikkia, jota Hot Heros -duo lämmittää ja särmittää Ville Rauhalan melodisesti tahdittavan ja pehmeästi tassuttelevan kontrabasson ja Sami Sippolan lempeän ja verevän saksofonin soinnuin. Sulavasti soinnutteleva ja komppaava kitara antaa suopeasti sijaa fonisooloille ja rinta rinnan skulatuille menomelodioille. Kitarajatsin, klubiviihteen, exotican, surf-rautalangan, varhaisen soul-rytmiikan, garage- pelkistysten ja vetävien tv-tunnarien jännittävät soinnut sekä iskut ovat kaikki mukana Kalmistovuorolaisen toimenkuvassa ja soiton juurevissa linjauksissa.

Ne maagiset ensitahdit. Jani Auvisen lähes rutikuivaksi puristettu, pelkistetty ja hallitusti pintaan nostettu rummutus laittaa svengin kululleen todella mestarillisesti topakoilla iskuilla, sutien ja symbaalien kahinalla ja ihmeen ovelalla svengillä. Joka kappaleeseen löytyy oma tehoniksinsä upeista lounge-tyylitelmistä pikkustudioiden kaikukammioissa muinoin syntyneisiin soundeihin. Adventures In Minor on yhdentoista osavision kokonaisteos, jolla Tommi Laineen musiikillinen muotokuva raameineen näyttäytyy taidokkaampana, sävykkäämpänä ja moni-ilmeisempänä kuin minkään narsistisen kitaraheeroksen sooloilunäytös.

Lisää luettavaa