Levyarvio: Synkkiä säveliä, nättiä maalailua – A Perfect Circle -mies Billy Howerdel tuudittaa zenmäiseen tilaan vailla vahvoja tunteita

Billy Howerdel
What Normal Was
Alchemy

Billy Howerdel on pitkän linjan multi-instrumentalisti ja biisintekijä, joka tunnetaan parhaiten Toolin Maynard James Keenanin kanssa perustamastaan A Perfect Circlestä. Howerdelilla oli myös soolosivuprojekti Ashes Divide, joka julkaisi yhden levyn vuonna 2008 jääden sitten taka-alalle A Perfect Circlen vietyä kaiken ajan ja huomion.

Nyt Keenanin keskittyessä taas Tooliin on Howerdelillakin ollut aikaa omille projekteilleen. What Normal Was -levystä ei kuitenkaan tullut uusi Ashes Dividen albumi vaan se julkaistaan Howerdelin omalla nimellä.

What Normal Was on tummaa ja maalailevaa vahvasti elektronista tunnelmarokkia, jossa voi kuulla vaikutteita esimerkiksi Depeche Modesta, Tears For Fearsista sekä Nine Inch Nailsista, jonka kitarateknikkonakin Howerdel muinoin toimi. Minimalistista, eteeristä ja kaunista, mutta synkähköä tunnelmointia on siis tarjolla.

Vaikka musiikki onkin oikein nättiä, tuudittaa se turhankin tehokkaasti zenmäiseen tilaan muuttuen vaivihkaa taustalla soljuvaksi matoksi, joka ei nostata sen kummempia väristyksiä tai tunteita. Vasta päätösraita Stars onnistuu vähän herättelemään horroksesta selvemmin pintaan nostetuilla, mutta yhä maltilla käytetyillä särökitaroillaan.