Levyarvio: Tavallista musaa erikoisella tavalla – Jukka Nissisellä on sana ja sävel hallussa

Jukka Nissinen
II
Humu/Hillotehdas

Suomalainen kansanluonne ja tapakulttuuri tiivistyvät vieremäläisen Jukka Nissisen kakkoslevyltä lohkaistun hittisinglen kertosäkeessä: ”Suomalaiset tarjoo kahvit, minne sä ikinä meet / suomalaiset jättää kengät eteiseen”. Tätä faktaa on turha käydä kieltämään. Jukka Nissisellä on sana hallussa. Onneksi myös sävel.

Kovia koukkuja lätisee kuulijan lättyyn ja palleaan koko levyn keston verran. Biisien sovituksissa ja bändin soitossa riittää ihmeteltävää, mutta olennaisin osa kovimmissa iskuissa on tekstityksellä. Tuoreita ja puhuttelevia näkökulmia löytyy muun muassa robottikehossa elämiseen, huumeiden hallussapitoon, kirkkojen polttamiseen, kahvitteluun, John Ramboon sekä vissyyn ja ruisleipään. II on hyvällä tavalla huumorintajuista menoa.

Musiikillisesti ajellaan mukavan turvallisia metsäteitä suomalaisen rockin, amerikkalaisen boogien, ruotsalaisen folkin, meksikolaisen punkin ja pohjoissavolaisen outsider-iskelmän opasteita seuraillen. Jukka Nissinen on kuunnellut ja sisäistänyt kaiken maailman kanonisoidut kunnon musat, ja tuuppaa nyt tietotaitonsa luontevasti oman erikoisella tavalla tavallisen musansa käyttöön. Meiningissä on jotain samaa vanhojen hyvien juttujen uudeksi ja omaksi muovailua kuten Jukka Nousiaisen, Litku Klemetin, Joni Ekmanin, Jari Raasteen tai Hulda Huiman systeemeissä.