Levyarvio: Teos kauneuden katoavaisuudesta – Kalle Vainion projektissa nauhurit pääsevät päärooliin

Project Vainiolla
Waves Of Inner Peace
Shimmering Moods

Project Vainiolla on taiteilija ja multi-instrumentalisti Kalle Vainion äänitaiteen ja musiikin rajalla operoiva projekti. Musiikki on korostetun minimalistista ja yksinkertaista, mutta syvää.

Vainion teoksssa yleisesti kohtaavat kauneus, aika ja äänen tuottamiseen ja tallentamiseen liittyvät teknologiat eri aikakausilta modulaarisyntetisaattoreista erilaisiin nauhureihin. Waves Of Inner Peace jatkaa tällä linjalla, mutta nauhurit pääsevät päärooliin. Teos syntyy siis eräällä tavalla tallenteen tallenteesta, alkuperäismateriaalin manipuloinnista, jolla kurkistetaan menneisyyteen ja samalla vääristetään sitä. Oiva metafora sille miten käsittelemme historiaa yleisesti. Tämä kannattaa itse kunkin arjessakin muistaa.

Waves Of Inner Peace syntyy siis erilaisille nauhoille – kelanauhoista harvinaisempiin formaatteihin – tehdyistä loopeista, joita toistetaan ja muokataan. Lopputulokseen vaikuttavat taiteilijan toiminta ja intentio sekä aika, joka on elementti johon kellään meistä ei ole kuin illusorista valtaa. Teos kertoo kaiken ja etenkin kauneuden väliaikaisuudesta ja katoavaisuudesta.

Vainion sävy on haikean miellyttävä ja se on valintana täydellinen tälle aihepiirille.