Levyarvio: Tiivistyneitä riimejä, runollisia tarinoita – Räppäri Earl Sweatshirt loihtii yksityiskohtaisia kuvia maailman turbulensseista

Arvio julkaistu Soundissa 2/2022.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Earl Sweatshirt
Sick!
Tan Cressida/Warner

Flow’n päälavallakin muutama vuosi takaperin nähdyn, Odd Future -kollektiivista ponnistaneen innovatiivisen kalifornialaisräppäri Earl Sweatshirtin neljäs studioalbumi on valmistunut kuten niin moni muukin viimeaikainen musiikillinen tuotos pandemian ja lockdownien ikeessä. Se nojautuu vahvasti kasvavan vihan ja levottomuuden kaaokseen, covid-väsymykseen sekä vieraantumiseen ja eksistentiaalisiin kriiseihin niin henkilökohtaisella kuin universaalillakin tasolla. Earlin, joka tunnetaan runollisista pohdinnoistaan ja joka on aina onnistunut pukemaan ajatuksensa sanoiksi mahdollisimman säästeliäästi, riimit ovat tiivistyneet entisestään. Hänen terävä nokkeluutensa sekä tunnistettava ulosantinsa loihtii yksityiskohtaisia kuvia maailman turbulensseista syntaksein, joita värittää syvällä istuva traumaattinen suru, mutta jota sävyttävät Sickillä myös ilo ja toiveikkuus.

Sick! on kirkas, lyhyt, luova ja looginen. Sweatshirt päivittää ajatuksensa maailman tilasta sylkien syvällä baritonillaan metronomin tarkkuudella, ja jokainen sana osuu maaliinsa. Tuotantotyö on moitteetonta, siinä ei ole jälkeäkään miehen edellisten tuotosten savisista soundeista ja instrumentaalit – erinomaiset soul-samplet, jouset, pianot ja vinyylin rahinat lo-fi ja trap-matoilla – ovat saavutettavimpia vuosiin.

Lisää luettavaa