Levyarvio: Tilkkutäkkiprogea ja jykevää metallia – Jules Näverin uusi yhtye aloitti puhtaalta pöydältä

Spiritraiser
Inspiral
Omakustanne

Spiritraiser on suomalaisyhtye, jonka solisti Jules Näveri on vaikuttanut aiemmin Profane Omenissa, minkä lisäksi yhtyeen jäsenillä on taustaa muun muassa Sleep Of Monstersissa.

Tyylilajiltaan vaihtoehtorockia soittava yhtye on ensilevytyksellään varsin progemaisissa tunnelmissa. Musiikillisesti albumi on tilkkutäkkimäinen, eikä osasia tunnu ensin yhdistävän kuin ne yhteensitova julkaisuformaatti. Albumi on sekoitus kevyempää taiteilevaa maalailua ja jykevämpää metallia. Osa kappaleiden nimistä on suomeksi, osa englanniksi. Soundit ovat toisaalta harkittuja, toisaalta kotikutoisia.

Mikään myyntitykki tämän albumin ei ole kuitenkaan määräkään olla. Pikemminkin se on henkisten virtojen summa, jossa (lähes) kaikki entinen on hylätty jonkin suuremman tavoittelemisen edessä. Siinä onnistuvat kappaleista parhaiten lähimmäs radiosoittoa kurottava Sun, M.T.W. sekä Fusion.

Jokin tässä albumissa jää valitettavasti vajavaiseksi, mutta samalla kappaleiden elastinen haaveilevuus tunkeutuu syvälle sisimpään ja saa kuulijan hetkeksi pysähtymään ja ajattelemaan. Sisäisen tyyneyden ajoittainen lisääntyminen tuskin tekee hallaa kenellekään.