Levyarvio: Toivoa synkkien aikojen keskelle – Robin Pecknoldin askaroimassa Fleet Foxes -albumissa riittää tutkiskeltavaa

Fleet Foxes
Shore
Anti-

Ensimmäinen mieleenjuolahtava selitys Fleet Foxes -yhtyeen uutuuslevyn kohottavalle yleistunnelmalle saattaa hyvinkin olla oikea. Tuntuu siltä kuin bändin pääukkeli Robin Pecknold on halunnut tuoda tujauksen toivoa synkkien aikojen keskelle. Levyn musiikki kanavoi Pecknoldin innoituksen lähteitä, jotka sulavasti pilkahtelevat katedraalimaisen kauniisti maisemoiduissa lauluissa. Näin syntyy eräänlainen soiva turvaretriitti pahan maailman keskelle. Brasilialaisen popin elämänmyönteinen energia sekoittuu folkin kuulauteen ja Brian Wilsonin perinnöstä muistuttavat enkeliharmoniat lepäävät kirjallisella tyylillä vyöryvien tekstien yllä.

Vaikkei Shore sisällä suoraa itsetilitystä, levyä voi pitää hyvin henkilökohtaisena.

Levy on taivaanlahja kuulijalle, joka nauttii erilaisten viittausten ja lainojen tutkiskelusta. Pandemiakaranteenin eristämänä Shore-lyriikat kirjoittanut lauluntekijä on ladannut laulut täyteen suoria ja epäsuoria pointtauksia asioihin ja henkilöihin, joista hän on imenyt voimaa vaikeisiin hetkiin. Upea Sunblind pudottelee mahtavan kiitoslistan: John Prine, Judee Sill, Elliott Smith, David Berman, Ian Curtis, Curtis Mayfield, Jeff Buckley, Otis Redding ja se on vasta alkua. Poliittisille aktivisteille omistettu Jara osoittaa otsikollaan murhattuun chileläiseen Victor Jaraan ja samalla kertoo Robin Pecknoldista jotakin olennaista. Tämä on lukeneen ja esteettisissä valinnoissaan hyvin tietoisen tekijän musiikkia. Ei tällaiset näkökulmat tupsahda vahingossa, spontaanin luonnonlapsen mielen syövereissä.

Vaikkei Shore sisällä suoraa itsetilitystä, levyä voi pitää hyvin henkilökohtaisena. Se on ylistyslaulu tärkeille asioille, tässä ja nyt. Pecknold on tässä yhteydessä yhtä kuin Fleet Foxes. Kokonaisuus on toteutettu eri studioissa vaihtuvien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ääniteknikko Beatriz Artola on ainoa henkilö, joka laulaja-lauluntekijän itsensä lisäksi sitoo kaiken yhteen. Todella vakuuttavan Adelesta The Weekndiin ja Kendrick Lamariin ulottuvan cv:n äänittäjänä ja miksaajana kasannut Artola on tehnyt Shoresta Fleet Foxesin uran komeimman kuuloisen levyn. Uljaassa soinnissa piilee myös lievä uhkakuva. Paikoin musiikista on jo suora näköyhteys Coldplay-henkiseen totaalihampaattomaan maailmansyleilyyn.