Levyarvio: Uniikkeja pisaroita synkän metallin valtameressä – Vorna liittyi melankolisten metallistien valiojoukkoon

Vorna
Sateet palata saavat
Lifeforce

Suomi on todellakin otollista maaperää tunnelmalliselle, melankoliselle ja melodiselle raskaalle musiikille. Tämän ovat viime vuosina osoittaneet uransa parhaimpia julkaisuja pöytään lyöneet Swallow The Sun, Insomnium ja Hanging Garden, ihan vain muutamia mainitakseni. Mikä hienointa, jokaisella näistä on myös oma tunnistettava soundinsa ja piirteensä, vaikka ne isossa kuvassa onkin helppo niputtaa yhteen. Jokainen on uniikki pisara synkän metallin valtameressä.

Tähän valiojoukkoon voidaan laskea nyt myös tummaa pakanametallia vyöryttävä tamperelainen Vorna, joka erottuu muista ennen kaikkea laulukielellään. Vesa Salovaara sylkee vihaista, mutta kuitenkin hyvin artikuloitua kärinää tai luikauttelee kauniisti ja puhtaasti ihan selvällä suomen kielellä, mikä tuo musiikkiin oman runollisen sävyn ja istuu siihen mainiosti.

Eikä muu yhtye jää yhtään sen huonommaksi. Matka vuoden 2013 debyyttipitkäsoitosta tähän kolmanteen levyyn ei lopulta ole ajallisesti kovin pitkä, mutta bändistä huokuu määrätietoinen ja luonnollinen kehittyminen kaikilla osa-alueilla. Näin sen kuuluu mennäkin.

Sateet palata saavat on Vornan uran tunnelmallisin ja onnistunein teos. Suosittelen lämpimästi tutustumaan.