Levyarvio: Urbaani ja moderni vai perinteinen ja juureva? Indiepiirien jumaloiman Belle & Sebastianin uutuus on kuin musikaali

Belle & Sebastian
A Bit Of Previous
Matador

Muistan hyvin 1990-luvun lopun, jolloin Belle & Sebastian oli indiepiirien jumaloima yhtye. Yhtyeen jäsenten huhuttiin olevan kommunisteja ja sen hauras ja runollinen ilmaisu kuulosti äänekkyyttä korostavan eetoksen jälkeen jopa radikaalilta.

Neljän albumin jälkeen yhtye siirtyi isommalle levy-yhtiölle ja kauemmaksi indie-juuriltaan, ja vaikutti kuin sen taiteellisena motiivina olisi tasapainoilla itse asettamansa indieuskottavuuden rajapinnalla. Niinpä Belle & Sebastian teki urallaan myös oman discolevynsä, Girls In Peacetime Want To Dancen (2015).

Jos A Bit Of Previousin olisi tehnyt aloitteleva yhtye, sille todennäköisesti sanottaisiin, että sen tulisi valita, haluaako se edustaa urbaania, modernia ilmaisutapaa, vaiko juurevampaa perinnetyyliä. Monenkirjavan levyn suojiin mahtuvat niin kantrin kyllästämät Young And Stupid ja Deathbed Of My Dreams kuin Reclaim The Nightin ja Prophets On Holdin urbaanit klubirytmit. Levy oli määrä äänittää Los Angelesissa, mutta sattuma, korona, puuttui peliin ja se jouduttiin tekemään yhtyeen kotikaupungissa Glasgow’ssa. ”Teimme sen yhdessä, me ja kaupunki”, muotoili Stuart Murdoch haastattelussa. Aidosti raikkaalta yhtye kuulostaa levyn soul-numeroissa If They’re Shooting At You ja Working Boy In New Yorl City. Monityylisyyden vuoksi A Bit Of Previousin tunnelma muistuttaa musikaalia.