Levyarvio: Uuden tv-sarjan soundtrack on oivallinen johdatus countryn historiaan ja nykypäivään

Various Artists
Country Music – A Film By Ken Burns
Sony Legacy

Ken Burns on merkittävä USA:n historiaan keskittynyt dokumentaristi. Hän on tehnyt laajoja televisiosarjoja sodista (Sisällissodasta Vietnamiin) ja kotimaansa kulttuurista (baseballista jazziin). Nyt vuorossa on country.

Televisiosarjaa ennen Suomeen saapui viiden cd:n soundtrack. Huolellisesti rakennettu ja kronologisesti järjestetty kokonaisuus käy läpi countryn historian ensimmäiset seitsemän vuosikymmentä.

Ensimmäisen levyn tähtinä säihkyvät odotetusti syvästi uskonnollinen The Carter Family ja jodlaava reissumies Jimmie Rodgers. Mukaan toki on mahtunut Grandpa Jonesin kaltaisia kansantaiteilijoita sekä western-mytologian soihdunkantajia Sons Of The Pioneersista Texas Playboysiin.

Toisella levyllä astuvat esiin 1950-luvun suuret sankarit Hank Williamsista ja Johnny Cashista Patsy Clineen. Kolmannella päästään 1960-luvulle Buck Owensin, Loretta Lynnin, Merle Haggardin, Bob Dylanin ja kumppanien seurassa.

Neljäs yhdistää outlaw-possen (Waylon Jennings, Willie Nelson) ja nousevat lauluntekijät (Guy Clark, Townes van Zandt). Viimeisellä cd:llä on sitten ns. hattukantrin vuoro (George Trait, Dwight Yoakam), mutta Emmylou Harrisin ja Rosanne Cashin kaltaiset herkät naisartistit pehmentävät karskia meininkiä.

Country Music osoittautuu kaikin puolin kelvolliseksi, mutta yllätyksettömäksi oppaaksi kiehtovan ja kiistellynkin genren historiaan.