Levyarvio: Väkevää tasapainoilua modernin ja ikiaikaisen välillä – Austran uudella albumilla symboliikka on vahvaa

Austra
Hirudin
Domino

Kun iilimato tarraa lihaan kiinni, se erittää syljessään ainetta. Yhdisteen nimi on hirudiini, ja sen tehtävä on estää verta hyytymästä. Kun aine liitetään myrkyllisestä suhteesta vapautumiseen tematiikkaan, on symboliikka vahvasti läsnä. Se, haluaako veren virtaamisen tulkita elämän jatkumisen merkkinä vai entisen kumppanin mieltää iilimadoksi, jääköön henkilökohtaisen harkinnan varaan.

Uudesta alusta on joka tapauksessa kyse. Hirudinilla kanadalaisen Austran ilmaisu on vapaampaa, keskittynempää ja väkevämpää kuin kertaakaan aiemmin. Albumi kuljettaa kuulijaa elektron, kamaripopin ja indien rajapinnoilla ja tavoittaa herkän tasapainon modernin ja ikiaikaisen välillä.

Ajoittain ote herpaantuu. Your Family sekä Interlude I ja II saattavat olla tekijälleen tärkeitä tarinankerronnan työkaluja, mutta kuulijalle ne jäävät irrallisiksi vauhtitöyssyiksi. Särön kokonaisuuteen lyö myös kauttaaltaan typerä Mountain Baby, joka on kuin Lykke Lin roskakorista poimittu. Tästä huolimatta Hirudin on lumoava albumi, joka nostaa Austran lupaavasta kuriositeetista jopa merkittäväksi tapaukseksi.