Levyarvio: Vieläkin enemmän kuin Soulin Kuningatar – Aretha Franklinilta luonnistui kaikki paitsi The Beatles

Aretha Franklin
The Atlantic Singles Collection 1967-1970
Atlantic

Aretha Franklin aloitti gospel-laulajana, levytti sitten vuosikaudet Columbialle, mutta ei oikein löytänyt omaa tyyliään. Kaikki muuttui, kun hän siirtyi vuonna 1967 Jerry Wexlerin Atlantic-levy-yhtiön hoteisiin.

Heti ensimmäisestä singlestä I Never Loved A Man (The Way I Love You) tuli hitti. Ja niitä täysosumia sitten riitti julkaistavaksi aina parin, kolmen kuukauden välein. Arethaa on sanottu Soulin Kuningattareksi, mutta itse asiassa hän on paljon enemmän: aikakautemme ehdottomasti merkittävimpiä laulajattaria.

Tämä 34 biisin kokoelma osoittaa hienosti, kuinka ainutlaatuisella tavalla Aretha onnistuu löytämään lauluista sen olennaisimman. Hän antaa äänen sorretuille, omalle mustalle kansanosalleen ja kaikille naisille. Otis Reddingin alkuperäisversio Respectistä anoi kunnioitusta, kun taas Arethan voimallinen veto vaatii sitä. Hänen tulkintansa Carole Kingin A Natural Womanista kasvaa feministiseksi taistelulauluksi. Bacharachin ja Davidin I Say A Little Prayer oli jo iso hitti Dionne Warwickin esittämänä, mutta senkin Aretha otti täysin haltuunsa.

Oikeastaan ainoat biisit, joista hän ei oikein saanut otetta, olivat Lennonin ja McCartneyn käsialaa. Niin Eleanor Rigby kuin Let It Bekin jäävät ohuiksi ja ulkokohtaisiksi.

Aretha Franklinin musiikissa R&B lyö kättä gospelin ja jazzin kanssa, ja lopputulos on useimmiten taivaallinen.