Levyarvio: Yhtye kuin vanha juopunut ystäväsi – Kuudentoista vuoden tauon katkaissut Arab Strap kulkee huikeassa etukenossa

Arab Strap
As Days Get Dark
Rock Action

Kävelet tuttuun baariin, ilman ennakkoodotuksia. Huomaat pimeässä nurkassa vanhan ystävän, joka on äärimmäisen sivistynyt, laajasti lukenut ja juoppo. Juttutuokiot ystäväsi kanssa ovat aina kiinnostavia, mutta hänellä on ilmiömäinen kyky pysyä epämukavuusalueellasi. Hän puhuu hiljaa ja matalalla äänellä, puoliksi itselleen, puoliksi sinulle.

Arab Strapin ensimmäinen levy kuuteentoista vuoteen kuulostaa tuolta ystävältä. Sillä käydään läpi tämän hetkemme ajassa arveluttavimpia yksityiskohtia – itseä säästämättä. Musiikillisesti levy tuntuu kiehtovan naivistiselta. Varsinkin konetuotannon karuus luo levylle ajoittain huikean etukenon. Välillä se puksuttaa kuin veturi. Soitossa on energiaa kautta linjan.

Lyyrisesti As Days Get Dark on kuin luettelo tavoista, joilla aika on säälimätön ja me naurettavia. Välillä tuntuu että sanat putoavat laulujen luilta kuin mätänevä liha kauan sitten kuolleen ihmisen luurangolta. Esimerkiksi Another Clockwork Dayn lopussa laulun kohde löytää haluamansa fyysisen yhteyden vain vanhoista kuvista. IMG-alkuiset tiedostonimet ovat se mitä himosta on jäljellä.

Kyborgiksi muuttumisemme mitta on, että olemme alihankkineet eroottiset muistommekin koneille. Ja iän myötä niissä on enemmän elämää kuin kokemuksessamme nykyhetkestä.