LITTLE FEAT: The Best Of Little Feat

LITTLE FEAT
The Best Of Little Feat
Rhino

Little Feat oli kohtalaisen kumma ilmestys 70-luvun Yhdysvalloissa. Kvartetti oli kotoisin aurinkoisesta Kaliforniasta, mutta musiikillisesti se kuuluu kolmioon, jonka nurkkia paaluttavat The Band, Creedence Clearwater Revival ja The Meters. Ensinmainitulta tuli juurevuus, toiselta pelkistäminen ja kolmannelta funk. Jos triangeli venytetään neliöksi, mukaan saadaan vielä jotain Captain Beefheart & His Magic Bandin arvaamattomuudesta.

Kestävää musiikkia ei synny pelkillä viittauksilla ja vaikutteilla, eikä Little Featilta totisesti puuttunut muitakaan avuja. Oli ensiluokkaisten soittajien välinen dynamiikka sekä etevä lauluntekijä Lowell George, jota Bill Payne, Richie Hayward ja Roy Estrada täydensivät. Jälkimmäinen poistui porukasta toisen albumin jälkeen, jolloin yhtye laajeni sekstetiksi. Ylitsepursuavat elämäntavat nakersivat vääjäämättä Georgen luovuutta, jolle soolokiertueella heinäkuussa 1979 sattunut sydänkohtaus iski lopullisen pisteen. Tuolloin bändi oli jo käytännössä hajonnut.

Little Feat jätti jälkeensä kuusi pääosin eriomaista studiolevyä, konserttituplan Waiting For Columbus ja postuumin Down On The Farmin. Niiltä on kokoelmalle valikoitu kolmetoista biisiä. Valinnoissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta kummastelen, miksi niiden tekijä on hypännyt kylmästi Feats Don’t Fail Me Now’n ja The Last Record Albumin yli. Semminkin, kun kokoelma kestää vain 64 minuuttia ja bändin vuodesta 1988 asti toimineelta uudelta inkarnaatiolta on kelpuutettu mukaan neljä biisiä.