MATTIP: Save The King

MATTIP
Save The King
Fullsteam

”Olin silloin 12-vuotias. Biisissä oli yksi riimi jokaiselta ja yhden riimin kertsi, joten sitä jauhettiin ympäri vaikka kuinka monta kertaa”, Matti Pentikäinen muisteli Ceebrolisticsin alkutaivalta seitsemän vuotta sitten haastatellessani häntä 0.-ep:n (2001) julkaisun tiimoilta (Soundi 2/2001). Hän oli jo tuolloin veteraani, jonka asema yhtenä 30 vuotta kehittyneen kotimaisen hiphop-kulttuurin kulmakivistä on vain vahvistunut ajan virratessa.

Pentikäinen puhui jo vuosituhannen alussa tuolloin työn alla olleesta Aavaavaa-runokirjastaan, joka julkaistiin vihdoin kolme vuotta sitten, sekä The Kingistä (2003). Save The King jatkaa kirjaimellisesti sen kysymyksenasettelusta ja esittelee katkonaisista rytmeistä ja hajanaisista fragmenteista tiheäksi, synteettiseksi äänikirjoksi koostuvan soundin, jonka rahinan ja sihinän alkupistettä eksyy etsimään 0.:stä ja sen tuolta puolen. Se palvelee vaistomaisesti vaihtelevan sanallisen ilmaisun omalakisena arkkitehtuurina, jota vasten mc koettelee kymmenittäin tyylejä ja etsii kehämäisesti kiertäen sitä taianomaista hetkeä, jona sanat ja ääni kertovat yhdessä enemmän.

Riimejä on nykyään enemmän kuin yksi, mutta se selittämätön palo, joka riivasi Pentikäistä jo 18 vuotta sitten, ei ole sammunut hetkeksikään.