MEXICAN INSTITUTE OF SOUND: Piñata

MEXICAN INSTITUTE OF SOUND
Piñata
Cooking Vinyl

Viimevuotinen Méjico Máxico oli tuottaja-dj Camilo Laran värikylläinen sekoite meksikolaista vuosikertatanssimusiikkia, joka oli sovitettu samplerin ja sekvensserin avulla uusvanhoiksi luupeiksi suurieleisiin biitteihin. Piñata on perinteinen meksikolainen ohjelmanumero, jossa suurta koriste-esinettä lyödään silmät sidottuna mailalla. Sisällä olevan ruukun hajotessa paljastuu yllätys.

Levyn yllätyksellisyys periytyy pikemminkin lähdemateriaalista kuin totunnaiseksi pelkistyneestä tuotantotavasta. Lara pilkkoo, muovaa ja luuppaa latinalaisamerikkalaista musiikkia, ääniraitoja, dialogia, cumbaa, cha-chaa ja Esquivelia vähät välittäen maantieteellisistä, kulttuurisista ja sukupolvien välisistä eroista. Hän sitoo langat yhteen esteettisellä ylätasolla, jonka ansiosta levy samastuu scratcheineen kaikkineen lähemmin kosmopoliittiseksi muuttuneeseen käsitykseen tanssimusiikista kuin Piñatan aineellisiin lähteisiin.

Piñata-leikki on usein yllätyksellinen paitsi ruukussa odottavan palkinnon vuoksi myös siinä mielessä, että lyöjää on tapana huijata varioimalla piñatan sijaintia naruista vetämällä. Tällaista yllätystä vanhahtavan tuotantotavan hallitsema Piñata ei tarjoa.