MICHAEL FRANTI AND SPEARHEAD: Stay Human

MICHAEL FRANTI AND SPEARHEAD
Stay Human
Boo Boo Wax

Disposable Heroes Of Hiphoprisyn myötä kymmenisen vuotta sitten maailmanmaineeseen noussut ja Beatnigsin riveissä uraansa aloitellut Michael Franti lukeutuu planeettamme pätevimpiin hip hop/soul/funk-artisteihin. Hän tekee tekstejä ja sävelmiä, joissa terävä tiedostavuus ja rento sanfranciscolaisuus lyövät kättä erinomaisella tavalla. Hänen suustaan tulee "televisio on oopiumia kansalle" -tyylisiä iskulauseita, ja niinpä häntä yleisesti kutsutaankin meidän aikamme Gil Scott-Heroniksi. Orgaaniseen ilmaisuun nojaava Spearhead on toiminut sosiopoliittisesti aktiivisen Frantin musiikillisena pääfoorumina jo seitsemän vuoden ja kahden albumin (Home, 1994 sekä Chocolate Supa Highway, 1997) verran. Afrikanamerikkalaista musaperinnettä vaalivan ryhmän kokoonpano ei ole hitaahkon levytystahdin tähden osoittautunut vakaimmaksi mahdolliseksi, mutta onneksi basisti Carl Young on edelleen kelkassa. Viime täyspitkän tapaan vieraisilla poikkeaa ällistyttävä Marie Daulne, joka tällä kertaa tuo mukanaan koko Zap Mama -vokaaliryhmänsä.
Siinä missä notkean albumin musiikillinen anti vetoaa paitsi Sly & The Family Stonen sekä Arrested Developmentin ja miksei myös Jamiroquain tai Jurassic 5:n faneihin, viipaloi Stay Human tekstuaalisesti väkevää asiaa. Kyseessä on teemalevy, jonka myötä Michael Franti ottaa kantaa USA:n natsipresidentin myötä taas ikävän tuoreeksi nousseeseen aiheeseen, kuolemanrangaistukseen. Merirosvoradion ohjelmaksi naamioitu tarina on hyvin kirjoitettu, ja esittelee kuvernöörin roolissa aiheeseen pureutuneen näyttelijä Woody Harrelsonin. Sanoman perillemenoon ottavat kansivihkoon kirjatuin kommentein osaa myös Bono, Tom Morello, Jello Biafra, Chuck D, Angela Davis sekä muutamat muut.
Ja kuten aina, Michael antaa sanan säilän sivaltaa. Esimerkeistä käyköön "Stealin' DNA samples from the unborn /And then you comin' after us/ 'cause we sampled a James Brown horn?" tai "We need to heed the words of Dalai Lama/ Or at least the words of yo mama/Take a mental trip to the Bahamas/Steam your body in a stereo sauna."