MR. PETER HAYDEN: Archdimension Now

MR. PETER HAYDEN
Archdimension Now
Kauriala Society

Ahdistavaa. Elämä jatkuvassa ärsykehelvetissä ja loputtomassa tietotulvassa todenteolla koettelee keskittymiskykyä. Huomaan tämän ilmiön jälleen ensimmäisissä yrityksissä syventyä Archdimension Nown maailmaan. Viiden minuutin kohdilla ajatukset kiertävät kehää, jossa alkaisi nyt jo jotain tapahtua -mantra toistaa itseään. Kolmannellakaan albumillaan Mr. Peter Hayden ei ole päästänyt itseään saati kuulijaansa helpolla; tuplalevy, biisi per cd ja kokonaiskesto reippaat kaksi tuntia.  

Kun mielentila asettuu oikeaksi ja kiire kaikkoaa jossain aamuyön tunteina, pääsee herra Haydenin kolmannen tulemisen mukana tutkimaan avaruudellisia ulottovuuksia, jossa ajalla ei ole enää merkitystä. Päämäärä käsitteenä unohtuu hiljalleen etenevän ja kasvavan teoksen mukana. Toistossa on edelleen voimaa, eikä se Mr. Peter Haydenin musiikin kulmakivenä ja tehokeinona osoita hiipumisen merkkejä.

Verraten trilogian kahteen aiempaan osaan kartoittaa Archdimension Now aiempaa kaukaisempia ja painottomampia avaruuden osia. Painostavasta doom-henkisyydestä on siirrytty yhä enemmän ambientin säyvyihin, jossa psykedelia ja avaruudellinen ovat läsnä. Huikean palkitseva ja vaativa kokemus.

Archdimenson Now on tuplalevy, jonka kahdella biisillä on mittaa kaksi tuntia ja työstämiseen meni kaksi vuotta. Sattumaako Mr. Peter Haydenin Lauri Kivelä?

– Tuo yhteys on sattumaa, mutta pidemmässä aikajänteessä se on johdatusta. 2010 tuli meidän eka levymme Faster Than Speed, ja ennen kuin se tuli pihalle niin tehtiin jo toista levyä. Toiselle levylle meidän ilmaisumme vähän paisui verrattuna ekaan. Matskua pyöriteltiin ja luultiin, että ollaan nähty jo kaikki sen ilmaisusuunnan kohdalla. Kun jamittiin Archdimensionin pohjat treeniksellä, niin huomattiin, etteipä ollakaan. Päätettiin katsoa tuo laajempi ilmaisumuoto ihan loppuun sovituksista lähtien. Tuolloin kaarien mitat luonnolisesti kasvavat, mutta itsetarkoituksellista se ei ollut.

Lähdette koluamaan Eurooppaa yhdessä Dark Buddha Risingin kanssa. Kuinka Mr. Peter Haydenin livesetti rakentuu?

– Born A Tripin kotimaan -kiertuetta lukuunottamatta, jolloin soitettiin kyseinen levy alusta loppuun,  me ollaan aina soitettu livenä sitä mitä sillä hetkellä työstetään. Livenä soitetaan aina seuraavaa askelta, se on osa tätä prosessia. Nyt soitetaan keikoilla siis seuraavan levyn runkoa.

Archdimenson Now päätti Faster Than Speedin aloittaman trilogian. Vieläkö rockin avaruudellisiin sfääreihin jäi kartoittamattomia alueita?

– Omasta näkökulmastani katsoen jokaisessa aiemmassa levyssä on ollut oma suuntansa ja lähestymisensä. Nyt katsotaan tuota suurta teemaa eri puolelta, mutta mitä se musiikillisesti tulee olemaan, niin siitä en halua esittää mitään ennakkokuvitelmia. Tämä homma perustuu kuitenkin siihen, että tehdään mitä tehdään.

Teksti: KAISLA LEVEELÄ