NACHTMYSTIUM: Silencing Machine

NACHTMYSTIUM
Silencing Machine
Century Media

Amerikkalaisyhtye Nachtmystium on siinä mielessä erikoinen blackmetalbändi, että se ei sydämeltään ole blackia siitäkään huolimatta, että Dawn Over The Ruins Of Jerusalem -aloitusraidalla ensialkuun kaukaisesti muistuttaakin vanhaa kunnon Bathorya. Nachtmystium on jokaisella levyllään reivannut suuntaansa, eikä bändin linja ole ollut tiiviin yhtenäinen.

Edellisellä levyllä Addicts: Black Meddle Pt. II (2010) yhtye hyödynsi brittiläisen popin vaikutteita 1980-luvulta, mutta nyt bändi on ajautunut lähemmäs blackmetalin valtavirtaa. Silti poiketen monista muista blackryhmistä Nachtmystiumin tekemisiä siivittää vanhan liiton punkhenki ja tuntuu aika hienolta, kun And I Control Youn kaltaiselta raidalta voi aistia samaa henkeä kuin Killing Joken What´s This For…! -levyltä.

Nachtmystiumin sävellyksissä blackmetal on usein ollut paitsiossa, kun taas yhtyeen soundimaailma ja laulaja Blake Juddin tapa rääkyä puhuvat vahvasti blackin puolesta. Silti edellisen levyn vielä vahvemmin kahtia jakautunut asetelma oli kiehtovampi, koska sävellysten pophenki oli niin kaukana kaikesta siitä, mitä blackmetalilta on tavannut odottaa. Silencing Machine on edeltäjänsä rinnalla varsin tavanomainen levy, mutta Nachtmystiumin kohdalla tavanomaisuus merkitsee pikkuisen eri asioita kuin minkä tahansa muun metallibändin kohdalla. Kokonaisuus ei siis ole täydellinen, mutta levy pystyy ynnäämään jälleen kerran erinomaisesti yhtyeen tarkoitusperät.