NEW GARDEN ORCHESTRA: Le Depart

NEW GARDEN ORCHESTRA
Le Depart
Neko Records/Karkia Mistika Records

Tällä levyllä esiintyy todella monta vanhaa tuttua, kuten Black Motorin Ville Rauhala ja Sami Sippola, monesta hienosta yhtyeestä kuten Tamposta sekä edesmenneen Markku Peltolan bändistä tuttu Kusti Vuorinen, Kuhmalahden Nubialaisissa vaikuttavat Eskeliset sekä joka paikan perkussionisti Janne Tuomi.

Teoksena Le Depart on sukua Black Motorin Hoojaalle, jolla trio versioi Kusti Vuorisen sävellyksiä. New Garden Orchestra puolestaan soittaa Otto Eskelisen sävellyksiä. Säveltäjiä yhdistää vahva melodian taju ja hurja lämpö, sekä jonkinlaisen universaalin kansanmusiikin tunnelman tavoittaminen. Eskelisen sävellykset ovat ilmavia, rauhallisia ja syviä.

Mukaan otettu kiinalainen kansansävelmä Parting At Kwan Yang on kiinnostava. Siinä alleviivataan hienosti sitä, miten kiinalainen kansanperinne integroi länsimaisen teoriakäsityksen omaan musiikkiinsa huomattavasti syvemmin kuin Koreassa tai Japanissa tehdään. Kappaleen melodiaa ei koe vieraaksi, mutta kuitenkin kaukaiseksi.

Jos Buster Keatonin Orkesteri, Tampo tai vastaavat projektit ovat miellyttäneet, Le Depart -levy on pakollinen hankinta. Tämä Tampereen seutuun liittyvä porukka tekee projekti toisensa jälkeen parasta suomalaista jollain tasolla jazziksi luokiteltavaa musiikkia ja onnistuu levy toisensa jälkeen liitämään koko määreen yli, ihan vaan soittamalla.