NIKO & TAPSA: Yhtä

NIKO & TAPSA
Yhtä
Fresh Tunes Finland

Nelisen vuotta sitten debytoinut Niko & Tapsa on kaksikko, josta on helppoa pitää. The Funkiest -instituution kautta ensilevynsä (2007) julkaisseet helsinkiläiset ovat saaneet marinoitua rauhassa läpi kotimaisen räpin aikuisiän ensivuosien kollegoidensa arvostuksesta nauttien. Nyt sekä soundiltaan että maailmankatsomukseltaan kypsä ja varmaotteisen omaleimainen Yhtä tavoittaa ahkerasti musiikin parissa painivat sanataiteilijat parhaimmillaan.

Yhtä on selkeästi irtiotto Parhaita päiviä -levyn (2009) kotikutoisesta puistosoulista. Elektronisemmin soiva kolmas saattaa viedä Nikon ja Tapsan tietoisesti uusiin ulottuvuuksiin, mutta se onnistuu sovittamaan kaksikon parhaan piirteen – vastaansanomattoman maanläheisyyden – uusimman luvun korkealle kurottaviin teemoihin.

Tarttuvien koukkujen kuorruttama Yhtä tavoittelee tavallista tietoisempia sfäärejä tutkailemalla yksilön, yhteisön ja korkeampien voimien tasapainoa ja löytää vähästä paljon sanottavaa. MC-kaksikon tasavahva esitys on hienostuneen tuotannon ohella suurin valonpilkahdus: onnistunut lataus ilmeikkyyttä ja tunnepitoisuutta, joka onnistuneesti estää varauksettomia esityksiä vajoamasta anemiaan.