NINA MYA: Flying Solo

NINA MYA
Flying Solo
Fredriksson Music

Torniossa 1989 syntynyt ja Sibeliuksen akatemiassa ilmeisen ahkerasti jazzia opiskellut Nina Mya valittiin viime kesänä Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi. Arvatenkin viiltäväksi hiottu tekniikka ja fraseerauksen kuulas jazzillisuus painoivat eniten palkintolautakunnan päätöksessä. Yhtäläistä ammattitaitoa ja ilmaisun sujuvuutta henkii myös pyhäpukuihin pynttäytynyt säestävä kvartetti, jonka jäsenistä varsinkin pianisti Tuomas Juhani Turunen näyttää solistiset sormensa.

Mya on kuunnellut tarkkaan Ella Fitzgeraldin, Carmen McRaen ja Sarah Vaughanin tuotannon ja lienee kallistanut korvaansa myös tämän vuosi­tuhannen soulin virtaviivaisille diivoille. Esikuvien mukainen tyylikkyys johtaa pikkuisen persoonattomaan ensivaikutelmaan, joka kuitenkin hälvenee myöhemmillä kierroksilla. Lopulta ulos­annin näennäinen viileys sekä lauluje­n kaipaus, yksin jäämisen pelko, särkynyt sydän ja muut kolmiodramatiikan oheistuotteet muodostavat vahvan yhdistelmän. Ainut lainattu laulu I’m A Fool To Want You tiivistää teeman. Ei ole mitään tollompaa kuin väärään ihmiseen rakastuminen ja yksipuolisessa suhteessa roikkuminen.

Flying Solo soljuu ehjänä kokonaisuutena, mutta toki Nina Myalla on vielä varaa syventää tulkintojaan. En näe mitään syytä epäillä, etteikö niin myös tapahtuisi.