Seitsemän levyllistä taikaa – Fairport Conventionin varhaisvuosien boksi on brittifolkin ystävien aarreaitta

Fairport Convention
Come All Ye
Universal

Kun kuulin tämän Fairport Conventionin boksin ilmestymisestä, ajattelin, että mihin kummaan sitä tarvitsisin. Löytyväthän hyllystä kaikki yhtyeen albumit!

Nyt, kun olen Come All Yeta viikon kuunnellut, olen tullut toisiin ajatuksiin: seitsemän cd:tä, yhdeksän tuntia hienoa musiikkia, tyylikäs kirjanen ja kaiken kaikkiaan 121 biisiä, joista 51 aiemmin julkaisemattomia. Fairport Conventionin ja oikeastaan kaikille brittifolkin ystäville tämä on joulun paras lahja.

Ihmettelen, että arkistojen kätköistä löytyy lukemattomien kokoelmien jälkeen uusia, relevantteja Sandy Denny -äänityksiä. Sandyn kuolemasta kun tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta.

Kultaa on löydetty erityisesti tv-tallenteista, ja sitä riittää myös Dennyn jälkeisiltä Fairportin ajoilta. Erityisesti ainutlaatuinen viulisti Dave Swarbrick loistaa lukuisilla raidoilla.

Minulle täydellinen yllätys iskee kuitenkin vuodelta 1972. En ollut koskaan kuullut Swarbrickin ja Dave Peggin äkkiseltään kasaamaa bändiä, jossa heidän lisäkseen soittivat David Rea, Rodger Hill ja Tom Farnell. Kasassa se pysyi vain pari kuukautta, mutta nyt siltä julkaistaan kymmenen mainiota esitystä.

Siinähän se Fairportin tarinan ydin onkin: soittajat vaihtuvat, mutta taika säilyy!