THE SMITHS: The Sound Of The Smiths

THE SMITHS
The Sound Of The Smiths
Warner

Vaikka The Smithsiltä on julkaistu kokoelma jos toinenkin, oli maailmassa juuri tällaisen tuplan kokoinen aukko. Morrisseyn ja Marrin henkilökohtaisesti valvoma The Sound Of The Smiths -tupla niputtaa remasteroituina suurimmat hitit, tärkeimmät albumiraidat ja b-puolet, sekä kiinnostavia liveraitoja ja erikoisuuksia. Ja ne ovat kaikki hyviä, useimmat enemmänkin.
Singleihin keskittyvä ykköslevy todistaa tyhjentävästi, mihin The Smithsin maine perustuu. Jokaisen sävellyksen alta löytyvän maagisen ”Morrissey and Marr” -tuotetakuun ohella yhtye viehättää välittömästi tunnistettavalla kitarahelinällä, rytmiryhmän tanssittavalla svengillä, Morrisseyn teatraalisella laulutyylillä sekä pophistorian parhailla biisinnimillä.

Siinä missä ykköslevy on pettämätön rivi poptimantteja, on b-puoliin keskittyvä kakkoslevy luonteeltaan hajanaisempi. Monet b-puolista ovat nousseet syystä klassikoiksi ja vähemmälle huomiolle jääneet raidat eivät levyn tasoa juuri laske. Esimerkiksi Sweet And Tender Hooligan ja Stretch Out And Wait kilpailevat täysiverisesti parhaiden a-puolien kanssa.

Paljastavia esipuheita ei mukana ole, mutta bookletissa on biiseistä riittävät faktat ja paksu nippu fotoja neljästä tavallisen näköisestä nuoresta brittipopparista. On mahtavaa kuunnella näitä pophelmiä, tuijottaa kuvia ja tuntea olonsa pesunkestäväksi faniksi.

Joululahjavinkki: The Sound Of The Smiths ja nippu keltaisia narsisseja.