Suoratoistoajan metritavaraa – Schoolboy Q:n uusi on aika möhkäle

Schoolboy Q
Blank Face LP
Interscope

Top Dawgin kruununprinssin uusin levy on aika möhkäle. Melkein tunnin ja vartin kesto vie ajatukset takaisin 90-luvulle, kun kaikki halusivat täyttää cd:n – ihan kuin musiikki olisi metritavaraa. Suoratoistoaikakaudella tämä ajallinen ylisuorittaminen ei tosin häiritse, koska oma, parempi versio Blank Face LP:stä on yhden soittolistan päässä. Levyt kuten tämä ja vaikka Kanye Westin Life Of Pablo tuntuvat data dumpeilta, joissa lopullinen muoto jätetään jokaisen kuuntelijan päätettäväksi. Onko siis mitään järkeä arvioida niitä perinteisten pitkäsoittojen tapaan?

Kokonaisuutena kuunneltuna Blank Face LP on hankala, ellei suorastaan mahdoton. Pieninä annoksina levy tarjoaa lukuisia hienoja hetkiä. Taiteilijana ja ihan vaan äänenä Schoolboy Q on sen verran kova että 17 biisiäkin putkeen hämmentää ja uuvuttaa enemmän kuin vituttaa.

Fiilis on mukavan tunkkainen ja vie savuisuudessaan sekin ajatukset 90-luvulle, mutta soundi on tätä päivää. Minimalismia, murisevaa bassoa, ilmaan luottavat rytmiraidat, hitaat tempot…

Levyn vieraisiin lukeutuvat muun muassa Kanye West, Vince Staples ja Anderson .Paak, eli aikamme valovoimaisimpia tekijöitä. Yksikään ei jätä isäntää varjoon ja näiden herrojen kanssa yhteistyössä tehdyt biisit ovat levyn parhaimmistoa.