Surrealististen maisemien maalari – Hauschka leikittelee noisen ja synteettisten äänien kanssa

Hauschka
What If
City Slang

Preparoidun pianon ja surrealististen äänimaisemien ykkösnimi — vaikkakin varsin rajallisissa kulttipiireissä — on tehnyt paluun.

What If on samaan aikaan sekä kokeellisempi että minimalistisempi kuin Hauschkan edellinen Abandoned City (2014). Levyllä kuuluu tutun preparoidun pianon lisäksi vintage-syntikoita ja ohjelmoituja automaattipianoja. Surumieliset tunnelmat ja melodiat ovat väistyneet entistä enemmän noisen ja synteettisten äänien kanssa leikittelyn tieltä.

Levylle on tästä syystä hankala antaa arvosanaa. Tai ehkä se on vain oma henkilökohtainen ongelmani. Tutustuin Hauschkaan edellisellä levyllä ja ihastuin vaistomaisesti miehen unenomaiseen, sielukkaaseen näkemykseen niin musiikissa kuin hypnoottisissa musavideoissa.

What If ei päästä sisälleen yhtä helposti, sillä se tuntuu steriilimmältä. Aluksi päätin, etten pidä uudesta linjasta lainkaan. Lisäkuuntelut ja syvempi tutustuminen kuitenkin muistuttavat, ettei äänimaiseman kauneus ole oikeasti kadonnut. Hauschka on ainutlaatuinen artisti nykymusiikin kentällä ja ansaitsisi laajempaa tunnustusta sekä klassisen että populäärimusiikin saralla. Ja ansaitsee neljä tähteään tässä arviossa.