VAN DER GRAAF GENERATOR: Trisector

VAN DER GRAAF GENERATOR
Trisector
Virgin

Siinä missä brittiprogen muut suuret nimet lisäsivät kultakaudellaan ornamenttia ornamentin päälle, paiskoi Van Der Graaf Generator menemään suoraviivaisesti ja krumeluureitta. Tämän eron noteerasivat lopulta myös punk-aatteen nuolenkärjet: Peter Hammill ja kumppanit saivat armon siinä missä Yes, Genesis ja Emerson, Lake & Palmer toivotettiin alimpaan helvettiin.

Kitarattomana yhtyeenä VDGG oli eittämättä jo rakenteeltaan outo lintu. Ryhmän ominaisklangia, joka on kuin suorakulma- ja vatupassitehtaalta, ei olekaan kunnolla jäljitellyt kukaan. Trisector on toinen comebackin jälkeinen julkaisu, jolla samaa henkeä kanavoivat vaihtelevalla menestyksellä laulaja Hammill, kosketinsoittaja Hugh Banton sekä rumpali Guy Evans. Fonisti David Jackson on joukosta jättäytynyt.

Parhaimmillaan musa toimii vanhaan tapaan, mutta jokin tässä tuoksahtaa. Olisiko vuonna 1968 kunnolla startannut ja vuonna 1978 hajonnut orkesteri vain halunnut tehdä jotain myös vielä vuonna 2008? Kenties jo buukatut Euroopan ja Japanin keikat ovatkin osa legendaarisen Charisma Recordsin ihka ensimmäisen aktin jäähyväiskiertuetta.