VARIOUS ARTISTS: Produced By George Martin – 50 Years Of Recording

Arvio julkaistu Soundissa 09/2001.
Kirjoittanut: Jake Nyman.
George Martin huikeaa uraa luotaavaa kuuden cd:n boxia tarkastellessa kiinnittyy huomio ensimmäisenä siihen, että siltä puuttuu Elton Johnin prinsessa Dianalle omistama Candle In The Wind. Siis se kammottavalla tavalla laskelmoitu uusintaversio alun perin Marilyn Monroelle kirjoitetusta laulusta.

Arvio

VARIOUS ARTISTS
Produced By George Martin - 50 Years Of Recording
EMI

George Martin huikeaa uraa luotaavaa kuuden cd:n boxia tarkastellessa kiinnittyy huomio ensimmäisenä siihen, että siltä puuttuu Elton Johnin prinsessa Dianalle omistama Candle In The Wind. Siis se kammottavalla tavalla laskelmoitu uusintaversio alun perin Marilyn Monroelle kirjoitetusta laulusta. Jos maailman myydyimmän singlen puuttuminen tältä kokoelmalta johtuu siitä, että Martin on ruvennut myöhemmin katumaan tekoaan, eli siis sitä että hän lähti koskaan tuottamaan mitään niin yököttävää ja niljakasta, nostan hänelle jälleen kerran hattua.
Vuonna 1950 EMI:lle palkatun Martinin uskomattoman uran dokumentointi on tietenkin enemmän kuin paikallaan. Monen paljon vähäpätöisemmänkin musiikkimiehen ja -naisen aikaansaannoksista on kasattu hulppeita boxeja. Ja hulppea on juuri oikea sana kuvaamaan tätäkin pakettia. Hienoja ja harvinaisia valokuvia, loistavat kansitekstit sekä upea ulkoasu eivät anna aihetta minkäänlaiseen nokankoputukseen. Suurin ongelma onkin siinä, että ilmeisesti pitäisi myös jaksaa kuunnella nämä kuusi levyä.
Kylmä totuus on nimittäin se, että George Martinin loistavimmat saavutukset löytyvät The Beatles -levyiltä. Niitä on tälle kokoelmalle kelpuutettu tasan neljä kappaletta. Loput noin 150 raitaa kertovat mitä muuta viides Beatle on saanut aikaiseksi. Ja onhan hän kiistatta tuottanut komeita juttuja muidenkin kuin Beatlejen kanssa, esimerkkeinä vaikkapa Peter Sellersin huumorilevytykset, Shirley Basseyn vavisuttava Bond-tunnari Goldfinger, Ella Fitzgeraldin huikea Can't Buy Me Love, American näpsäkkä pophitti Sister Golden Hair ja Jimmy Webbin vaikuttava The Moon Is A Harsh Mistress. Hienoa musiikkia kaikki tyynni, sitä ei käy kiistäminen.
Mutta mutta. Suurin osa boxin sisällöstä on sittenkin melko tyhjänpäiväistä tavaraa, levytyksiä joista ei mestarin kädenjälkeä erota, vaikka tietääkin hänen niillä huseeranneen. Niinpä tämä kokoelma jättikin vähän kaksijakoisen olotilan. Toisaalta Martinin elämäntyö yksissä kansissa on must jokaisen itseään kunnioittavan musiikkidiggarin kokoelmiin. Toisaalta taas Martinin keskeiset, historialliset, luovimmat ja – parhaat työt ovat saatavissa myös paljon järkevämpään ja kukkaroystävällisempään muotoon pakattuna. 

Lisää luettavaa