VARIOUS ARTISTS: A Real Cool Time Revisited – Swedish Punk, Pop And Garage Rock 1982-1989

VARIOUS ARTISTS
A Real Cool Time Revisited – Swedish Punk, Pop And Garage Rock 1982-1989
Amigo

Erittäin tervetullut ja hyvin kiteytetty revisiitti palaa ruotsalaisten lähiöiden autotalleihin, joissa hakattiin, sahattiin ja porattiin kantarockista paljon karkeaa soraa ja seulottiin esiin suurempia pebblejä sekä suoraan suonesta lohkottuja nuggetteja. Nimensä mukaisesti A Real Cool Time Revisited poimii aikakauden kukkuraisista vaskooleista kirkkaimpia biisihippuja, mutta jyvittää tuplalevyn onnistuneesti itse bändien kesken. Yhdellä kappaleella esitellyiltä yhtyeiltä voi kaivata lisää hyvää tai jotain “parempaa” biisiä, mutta kokonaisuus rakentuu ensisijaisesti kuuntelun sujuvuudelle. The Nomadsin ja alkukantaisen “Solna Soundin” pitkään ja särmikkääseen kaikuun yhtyivät saumattomasti yllättävän monipuoliset rockpartiot: kolmannen polven beat- ja surfcombot, garagekisällit, sähköistetyt psykedelikot, glam- ja punkrokkarit sekä kaikki niiden värikkäät hybridit.

Tästä runsaudensarvesta ammennettu kappalevalikoima on riemastuttavan ikituore, energinen ja omaperäisesti retrotyylejä vaihteleva ja hyödyntävä. Karskit riffit, pahaenteiset rumpukompit ja idearikkaat poptaiteelliset sanoitukset seuraavat toistaan loputtomien fuzz-kiksien, rock-elämänmuodon ja popkulttuurin virtana. Jokainen eteen tuleva tuntematon artisti on edellistä jollain tapaa villimpi ja arvaamattomampi. Ennalta tutuimmat aktit saavat killeriraitansa kilpailijoiksi huomattavan monta ohitettua tai unohdettua valiosinkulaa. Ja niinhän se oli jo tuolloin, kun Pushtwangersin She’s Blind kuulosti tuikeammalta ja tärkeämmältä kuin vuosikymmenen yksikään virallinen listahitti tai kun verratonta Dolkowsia levytettiin Suomessa.

Suomalaiselle kantarockille tämä ruotsalainen virtaus soi lujan linkin rockin ytimekkäimpiin perusarvoihin nostamalla entistä vankemmin esiin Link Wrayn, Sonicsin, Troggsin, Roky Ericksonin ja Crampsin kaltaisia tekijöitä. Ja aikakauden australialaisia hengenheimolaisia, joilta kelpaisi koota samankaltainen kokoelma (Miten olisi vaikka maanmainio Do The Pop! -tupla? – toim huom.). Mutta skit­stövelit historiasta, taiteesta tai maantieteestä, kun tässä on näin hiton coolia ja ajatonta ajanvietettä ilman selittelyjäkin tarjolla!