VERNERI POHJOLA QUARTET: Ancient History

VERNERI POHJOLA QUARTET
Ancient History
Act

Kuten monella muullakin jazzmuusikolla, on myös Verneri Pohjolalla jatkuvasti monta rautaa tulessa. Jollain aikajänteellä on nytkin julkaisua luvassa ainakin Ilmiliekki Quartetin ja Black Motorin kanssa, mutta vuoden 2012 starttaa trumpetistin soolobändin kokoonpanoltaan osin uusittu ja tätä sessiota varten Jukka Perkon saksofonilla ja Tatu Rönkön lyömäsoittimilla vahvistettu versio. Euroopan markkinoita silmällä pitäen on levy-yhtiö myös nostanut mantereella nimeä jo saaneen pianisti Aki Rissasen nimen albumin kanteen.

Pohjola on aina osunut sävellyksisään parhaiten maalitauluun lähtiessään liikkeelle freejazzin sekä hardbopin paikkeilta ja maustaessaan keitosta miettivällä skandinaavisella viileydellä. Niin hän tekee nytkin, ja tulokset puhuvat puolestaan. Toki enemmän kokeilevallekin ilmaisulle on hetkensä, mutta suurin osa kuulijoista haluaa Vernerin nimenomaan sellaisena kuin hän tällä levyllä näyttäytyy.

Parhaita paloja ovat omat sävelmät But This One Goes In Four ja Cheap Taxi Adventure sekä Björkin Hyperballad. Yhtyeestä nousee jopa solistejakin paremmin esiin Pohjolan kanssa pitkään eri yhteyksissä soittanut basisti Antti Lötjönen, jonka kanssa rumpali Joonas Riippa taipuu monenlaiseen toimintaan säestyksen ja sooloilun välimaastossa.