VIIKATE: Marraskuun singlet

Arvio julkaistu Soundissa 6-7/2008.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Marraskuun laulut kasvoivat sittenkin trilogiaksi albumien jatkeeksi rönsyilleen singlekokoelman voimin. Koosteella kahden levyn tasavankat voimakappaleet painottuvat aivan eri tavalla b-raitoihinsa kytkettyinä. Viikatteen ote tuntuu väkevöityvän näiden todistuskappaleiden valossa entistäkin selvemmin ensimmäisestä osasta toiseen.

Arvio

VIIKATE
Marraskuun singlet
Ranka

Marraskuun laulut kasvoivat sittenkin trilogiaksi albumien jatkeeksi rönsyilleen singlekokoelman voimin. Koosteella kahden levyn tasavankat voimakappaleet painottuvat aivan eri tavalla b-raitoihinsa kytkettyinä. Viikatteen ote tuntuu väkevöityvän näiden todistuskappaleiden valossa entistäkin selvemmin ensimmäisestä osasta toiseen. Tyylillisesti tai soitannollisesti yhtye on koko toimen mitalta yhtä tanakka, mutta kappaleet tuntuvat kehittyvän teemassaan aina vain järeämmiksi. Urakan inspiroitumisesta kertoo myös se, että b-biisit nousevat I-levyn kolmannella singlellä ronskeista ”hard twist” -instrumentaaleista Korkeat kotkain tiet -laululla täysin albumiraitojen tasalle.

II-levyltä onkin sitten silpaistu neljä singleä. Niiden kakkoskipaleisiin kuuluu rehvakkaasti läpitempaistu Leevi & The Leavings -tribuutti Teuvo. Paljon komeampia ovat ylevän metallinen Mintun ja Vernerin häävalssi, painokkaan verkkainen Musta kuin puku ja räyhäkkään särmikäs Mies ja kuusi kantajaa. Bonusbiisien tutuimmat toiston elementit selittävät hyvin niiden karsiutumisen albumeilta, jotka korostivat kokonaisuuden eheyttä ja kappaleiden huoliteltua kaarta. Kokonaistyötä ei rikota edes aiempien albumien vinyyliversioiden suosimilla bonusbiiseillä. Viikate toimii niin long play -teoksina kuin kahden biisin annoksinakin.

Lisää luettavaa