VILLE LEINOSEN UNILEHTO: Ville Leinosen Unilehto

VILLE LEINOSEN UNILEHTO
Ville Leinosen Unilehto
Poko

Leinonen hautasi Valumon ja kasasi iskelmärytmiä tahkoavan Chrisse Forever Bandin toteuttamaan kunnianhimoista Hei!-levyä (2007). Itäsuomalaiselle muusikolle mikään ei tunnu riittävän, joten vain vähän Hei!-levyn jälkeen Leinonen tarttuu suomalaisiin ja venäläisiin kansanlauluihin.

Ville Leinosen unilehto on jo lähtökohdiltaan upea albumi: Neitonen/Täällä pohjantähden alla, Aamulla varhain sekä Lapin äidin kehtolaulu ovat kappaleita, jotka menettävät kauneutensa vain, jos muusikko ei osaa niitä soittaa. Ville Leinonen ja hänen nelihenkinen yhtyeensä osaavat.

Leinosen sovitukset tuovat kansanlaulut kauniisti kohti nykyaikaa ilman, että vuosien henkäys mihinkään katoaa. Levyn upeimpia hetkiä ovat kymmenminuuttinen, toisiinsa yhdistetty Neitonen/Täällä Pohjantähden alla ja Lapin äidin kehtolaulu, joka livahtaa nykypäivään Tuomo Hokkan harmonikan säröillessä tasaisena massana Laura Jaatisen melodiaa häiritsevän viulun taustalla.

Ville Leinonen on rohkeasti sovittanut ajattomat kansanlaulut uuteen ilmaisuun, joka ei kuulosta hänen aikasemmalta tuotannoltaan, ja vieläpä onnistuu siinä. Unilehdon tunnelma on käsin kosketeltavissa.