WOUDE: Kauniit päivät

WOUDE
Kauniit päivät
Johanna

Woude-yhtyeen perustaja, sydän ja sielu, vuonna 2003 kuollut Ari Voutilainen  piti tiettävästi iskulauseenaan Spartakiadit-ep:lle (1980) ikuistetun laulunsa kertosäettä: “Vanhat pierut ei koskaan kuole, ne alkaa punkkareiksi.“ Punkahtavalla otteella kulkeva ja Bob Dylanin Mr. Tambourine Manin introa vilauttava biisi tuli kuin ohimennen tunnustaneeksi vanhapieruisuutta piilleen myös Woudessa itsessään.

Wouden ainoiksi jääneet albumit Keskellä aikaa (1981) ja Kauniit päivät (1981) sisältävät runsaine bonusraitoineen yhtyeen koko levytetyn tuotannon. Spartakiadit-ep:n biisien, Hymy Taskisen singlen ja Wouden kaikkien omien singleraitojen ja kahden julkaisemattoman äänityksen jälkeen lisämateriaalin kruunaa ensimmäiseltä ja parhaalta Tapio Rautavaara -tribuutilta Sunnuntaina sataa aina (1989) löytyvä karhean kaunis Kulkuri ja joutsen.

Punkrockin ja uuden aallon imussa esiin noussut Woude oli pohjimmiltaan umpimelodisia ja teksteiltään urbaania romantiikkaa tihkuvia kappaleita kirjoittanut laulaja-lauluntekijä. Sateisia katuja loputtoman tuntuisesti kulkiessaan ja rakkauden ja vapauden ihanteita vaaliessaan Woude saattoi elää keskellä punkia, mutta sekä tekstilliset teemansa että levyttämänsä lainakappaleet kielivät siitä, että Voutilainen oli Pelle Miljoonan syvimmän olemuksen tavoin pikemminkin nuori hippi.

Wouden albumeilta välittyvä elämännälkä vaihtuu Kauniit päivät -levyllä iloista Sunnuntai iltapäivä -biisiä seuraavan Juhlat on ohi -kappaleen jälkeen nimisävelmän yllättävään vakavuuteen. Aivan kuin kauniiden päivien ylle olisi langennut odottamattomia varjoja.

Vaavimaisesti punkpoppinen singleraita Tytöt ja sovitukseltaan kunnianhimoisin ja samalla sanoitukseltaan lohduttomin Väärät kortit ovat tunnelmiltaan bonusmateriaalien ääripäitä.