Lauantaisoittolista: Laitis-Jaakon suosikki-iskelmät

14.12.2013 11:28

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjan neljännessä osassa sukelletaan iskelmän syövereihin Väärä Raha -yhtyeensä kanssa Lapland-Balkan -levyn hiljattain julkaisseen Jaakko Laitisen opastamana.

Balkanin mustalaisrytmejä, venäläistä romantiikkaa ja suomalaista iskelmää joukkionsa musiikissa yhdistelevän Laitisen soittolistalla kuullaan puhdasveristä iskelmää.

Sarjan edellisissä osissa omat soittolistansa ovat tehneet Egotripin Knipi, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen.

Lue lisää Jaakko Laitisesta & Väärästä Rahasta uudesta Soundista 12/2013, laita Laitis-Jaakon suosikki-iskelmät -soittolista soimaan ja lähde mukaan iskelmäkiertomatkalle.

Lauantaisoittolista #4:

Laitis-Jaakon suosikki-iskelmät

”Tämä ei ole ehkä niin synkkä ja fatalistinen, mitä pelkistä suomi-iskelmistä koostuva soittolista voisi olla. Välillä lumpsahtaa raskaammalle puolelle, mutta nenä on koko ajan menosuuntaan.”

 

Taisto Saaresaho − Matkalla kotiin

”Kaveri soitti vuosia sitten tätä yhteisillä DJ-keikoilla Rovaniemellä. Vuosikaudet etsin vinyyliä kirpputoreilta ja divarien laareista ja löysin viimein Spotifystä.”

 

Ilkka Rinne − Rattaanpyörä

”Reino Helismaan mahtava sanoitus kulkijan elämästä ja elämästä ylipäänsä. Tätä mie aina lauleskelen itsekin.”

 

Tapio Rautavaara − Ruusuja lurjukselta

”Tätäkin lauloin nuorempana Rovaniemen Pub Karhu Galleriassa ja itketin vanhoja ukkoja. Hieno tarina Veikko Lavin kynästä.”

 

Topi Sorsakoski & Agents − Voitko alkaa uudelleen

”Ihanan raskaan synkkä biisi Topilta ja Agentseilta. Sävel venäläistä laatutyötä.”

 

Olavi Virta − Yksinäisyys

”Soitin Olavi Virtaa nuorena Unkarissa ranskalaisille tytöille ja he pitivät Virran ääntä ja tätä biisiä varsinkin kunnon sänkykamarimusiikkina. Virtaa on monesti syytetty mylvimisestä, mutta tässä ja monessa kappaleessa äänenkäyttö on herkän notkeaa. Totta kai, rapatessa roiskuu ja välillä menee Virrankin levytyksissä mylvimisen puolelle, mutta hän levyttikin niin paljon.”

 

Juha ’Watt’ Vainio − Elämä ja erotiikkaa

”Unkarin ranskalaisista sänkykamarihommista siirrytäänkin luontevasti tähän klassikkoon, joka ei selityksiä eikä retoriikkaa kaipaa.”

 

Georg Ots − Rakastan sinua elämä

”Mutta hyvä se on muistaa se elämänrakkauden raskaampi puoli. Georg Otsin ihanan raskas oopperaääni sopii hyvin tähän raskaaseen venäläisklassikkoon.”

 

Laila Kinnunen − Tiet

”Syvältä riipaiseva venäläinen laulu elämästä. Laila Kinnusen notkeasti tulkitsemana.”

 

Kake Randelin − Nasta pimu

”Mutta ei pidä velloa vaan menneisyydessä, joten tässä vähän modernimpaa kamaa ja koneiden sykettä. Jos ei Randelin meinaa upota, niin kannattaa kokeilla autossa metsäteillä tai kuvitella olevansa autossa pimeillä metsäteillä.”

 

Hortto Kaalo − Vapaa mustalainen

”Hortto Kaalo on kovimpia bändejä, mitä Suomessa koskaan ollut. Meikälle oli aikanaan musiikillisesti mullistava ja pöyristyttävä elämys tämmöinen biisi, mikä hidastuu ja nopeutuu ja hidastuu monta kertaa kappaleen aikana.”

 

Anneli Sari − Luokses nyt jään

”Anneli Sari on mahtava!”

 

Jukka Raitanen − Kulkurin kitara

”Tosi synkkien laulujen laulajana kunnostautuneen Jukka Raitasen vähän aurinkoisempi ralli. Ostin aikanaan Rovaniemen Sampokeskuksesta Lapin Radion vinyylipoistomyynnistä noin puolet Jukka Raitasen tuotannosta. Toinen puolikas on laitettu Spotifyhyn, joten olen tehnyt soittolistan tämän nykyään tarpeettomasti vaietun artistin tuotannosta. Siltä varalta, ettei minua pyydetä toiste tälle palstalle, niin laitan suoran linkin Jukka Raitas-listaani tähän.”

”Tässä on 1980-luvun lopun ruskeiden kaljabaarien, jukeboksien, orastavan laman ja harmaiden konkurssien soundi.”                                      – Jaakko Laitinen

Irwin Goodman − Esileikkiä

”Lopunajan Irwiniä. Tässä on 1980-luvun lopun ruskeiden kaljabaarien, jukeboksien, orastavan laman ja harmaiden konkurssien soundi. Upea sanoitus.”

 

Reijo Taipale − Olen saanut elää

”Raskas laulu elämästä, sävel ruotsalaista laatutyötä.”

 

Rauli Badding Somerjoki − Illan varjoon himmeään

”Surullinen klassikkotango Unto Monosen kynästä, Somerjoen ja Agentsien klassikkosovituksena. Tosi synkät sanat.”

 

Reino Helismaa − Daiga-daiga-duu

”Reino Helismaan touhukkaampi ja eroottisempi puoli, joka jää monesti hänen synkän maineensa alle. Oikeastihan Helismaa olisi halunnut tehdä humoristisia kupletteja, mutta Toivo Kärki usutti hänet tekemään rahasta synkkiä ja raskaita tangoja ja suomalaisten kansanluonne pilattiin. Nykymittapuiden mukaan kyllä aika arveluttava sanoitus, mutta tämmöistä se oli silloin.”

 

Markus Allan − Elämän valtatiellä

”Markus Allan on suuri laulaja, näin livenä Tampereella Maailmantangofestivaaleilla toissa vuonna. Pöyristyttävää, että suomalaisilla tanssilavoilla oli varaa kymmenen vuotta boikotoida Markus Allania ja muita romanilaulajia.”

 

Eero Aven − Naltioon

”Poromiesten kansallishymni, jossa on tosi arveluttava salametsästysmyönteinen sanoitus. Rakastettu ja vihattu myös Väärän Rahan piirissä.”

 

Tapio Heinonen − Aamulla varhain

”Laulun kertojalla on kyllä hommat huonosti, kun heti aamulla varhain herätessä on sydän niin surusta raskas.”

 

Taisto Ahlgren − Budapestin yössä

”Tämmöstä on Unkarissa!”

 

* * * * *

 

Jaakko Laitinen & Väärä Raha julkaisi kolmannen albuminsa Lapland-Balkan joulukuun alussa. Orkesteri esitti kesällä Luomustudio-sessioissa eduskuntatalon edessä levyltä löytyvän Ihmehyrrä-kappaleen.

(Kuva: Jukka Merimaa)

Lisää luettavaa