Pöllöt – Luonnollisuutta, ei suorittamista

11.2.2014 13:16

Vielä uransa alkutaipaletta saapasteleva Pöllöt kuulostaa siltä kuin Kaseva olisi tuotu nykyaikaan ja lisätty mukaan annos absurdismia. Mielikuvitukselliset tarinat yhtyeen teksteissä ovat kuin mestarillisia pienoisnovelleja, joita kauniit ja pienieleiset melodiat kuljettelevat todellisuuden ja höpsismin välillä.

– Pöllöissä on kyse siitä, että viisi oman instrumenttinsa taitajaa on kokoontunut yhteen tekemään mieleistään musiikkia omaksi ja toivottavasti koko maailman iloksi, summaa basisti Markus Jalonen. – Yhteinen nimittäjä on halukkuus tehdä aitoa ja rehtiä musiikkia, joka ei pidä sisällään minkään sortin laskelmallisuutta.

Markuksen lisäksi Pöllöissä vaikuttavat laulaja-kitaristi Jaakko Tolvi, kosketinsoittaja Jukka Herva, laulaja-kitaristi Janne Kauppinen ja rumpali Ville Hopponen. Heillä on historiaa ja nykyisyyttä muidenkin yhtyeiden kanssa (Barry Andrewsin Disko, The New Tigers).

Mitä juuri tämän kokoonpanon kanssa oli tarkoitus saada aikaiseksi mikä ei ollut muiden ryhmien kanssa mahdollista?

Ville: – Bändi perustui siihen, että valikoituivat oikeat henkilöt ja sitten katsottiin mitä tulee. Pöllöissä on toki selkeitä biisinkirjoittajia mutta kokonaisuus muotoutui heti todella orgaaniseksi bändiksi. Jonkinlainen “Pöllöt-soundi” syntyi luonnostaan. En muista että olisimme keskustelleet siitä minkä tyylistä musiikin piti olla.

Pöllöjen musiikissa kuuluu paitsi suloinen menneisyyden ja nykyajan liitto myös vanhan suomalaisen rockin – kai sitä suomirockiksikin saa kutsua – jatkumo. Nykyään suomenkielistä rockia tehdään hyvinkin monimuotoisesti eikä suomirockin käsite välttämättä kaikille enää merkitse pelkkää 80-luvun Tampere- ja Pori-soundia.

Pöllöjen reaktioista tähän pohdintaan voi päätellä, että suomirock ei ole kirouksestaan täysin vielä päässyt.

Markus: – En mä oikein tiedä, onko tarvetta nimittää musiikkia suomirockiksi. Tämä on vain Suomessa tehtyä suomenkielistä musiikkia, joka voisi olla ihan minkä tahansa genren musiikkia.

Ville: – Sillä ei ole niin väliä mikä laulukieli on. Tärkeämpää on, että juuri se kieli millä laulaa tuntuu luontevalta ilmaista asioita. Varmasti eri kieliä voi yhdistää mihin tahansa musiikkiin jos haluaa ja osaa. Sama pätee oikeastaan tuohon menneisyyden ja nykyisyyden liittoon, kaikkea voi käyttää jos haluaa.

”Kyllä se pahalta tuntuu, jos kuulee tekemäänsä musiikkia kutsuttavan suomirockiksi.”

– Ehkä se että laulaa suomeksi ei enää tarkoita että kyseessä on “suomirokki”, pikemminkin suomirokki tuntuu olevan hyvinkin tietoinen genre tai traditio. Ehkä olemme tosin myös käyttäneet siitäkin traditiosta jotain juttuja. Jos puhutaan suomirokista olen lähinnä vaan kuunnellut Leevi & The Leavingsia.

Janne: – Kyllä se pahalta tuntuu, jos kuulee tekemäänsä musiikkia kutsuttavan suomirockiksi. Näen, että tämä bändi on perusidealtaan samanlainen kuin ne amerikkalaiset bändit, joita perustettiin 60-luvun lopussa ja 70-luvun alussa. Nyt vain lauletaan suomeksi.

Jukka: – Tokihan niin sanottua suomirokkia tulee kuunneltua, mutten koe sitä tämän bändin lähtökohdaksi.

Toistaiseksi Pöllöjen musiikkia voi kuunnella vain Bandcamp-sivuillaan, jonne yhtye on ladannut ensimmäiset demonsa. Tällaisesta toiminnasta ja toki myös itse kappaleista kuuluu, ettei tarkoituksena ole ollut hioa materiaalia puhki asti. Musiikissa on läsnä kirkassilmäinen naiivius ja vilpittömyys.

– Vilpittömyys on mielestäni tärkein juttu musiikissa ja on hienoa, jos sen kuulee Pöllöjen musisoinnissa, Markus innostuu.
– On tärkeää, että Pöllöjen äänitteillä kuulee, että siellä on ihmisiä soittamassa. Siellä on virheitä, mutta soitto on luontevaa ja hauskaa, eikä mitään supersuorittamista. Hyvien biisien lisäksi äänitteestä toivon mukaan välittyy se nautinto, jota saamme yhdessä soittamisesta.

Pöllöt on työstämässä uutta materiaalia ja jonkinlaista julkaisua on luvassa. Sen tarkempia yksityiskohtia ei yhtyeestä saa irti. Edes julkaisijaa ei suostuta paljastamaan.

– Jos kaikki menee niin kuin on tarkoitus, niin levy on ensi vuonna kaupoissa, Janne tyytyy lupaamaan.

[PÄIVITYS: Jutun julkaisun jälkeen on paljastunut, että Pöllöt ovat pääseet Fonal Recordsin suojiin. Albumikin on tulossa vielä kevään aikana.]


Julkaistu alun perin Soundissa 11/2013
(Kuva: Lauri Hannus)


 

Pöllöjen tuore single b-puolineen kuunneltavissa ja ladattavissa alta:

Ne, joiden mielestä eka demo on aina paras, voivat kuunnella Pöllöjen demon Bandcampin puolelta.

Lisää luettavaa