Tarkkailuluokka | Future Of Discipline: uponneesta Tuvalusta kohti progen tulevaisuutta

Future Of Discipline 2000-lukulaisen rakeisessa muodossaan. "Tämän virallisempaa bändikuvaa ei ole näillä näkymin ihan heti tulossa", yhtye lupaa.

"Tilattiin nimi joltain mainostoimistolta. Paskahan se on, mutta rahat eivät riittäneet parempaan."

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Nimi Tuvalu saattaa soittaa kelloja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä suomiprogea kuluttaneille. Future Of Disciplinen alkulima, kuten herrat Harmainen ja Oskari sen itse ilmaisevat, kehittyi kaikessa rauhassa telakalle pistetyn Tuvalun jämistä.

– Alettiin pikkuhiljaa soitella eka triona Aaltosen ja [myös Lapkossa ja Dallas Kalevalassa vaikuttavan rumpali Jussi] Matikaisen kanssa, tulosvastuuttomasti ja miesten välisten hienostuneiden ystävyyssuhteiden merkeissä. Ja me kolme ollaan tunnettu kutakuinkin jostain 1700-luvun lopulta saakka, kitaristi Antti Harmainen valottaa bändin verkkaista alkutaivalta.

Kului pari vuotta näissä merkeissä, kunnes kolmikko sai vahvistusta soundiinsa vokalisti Tony Kojolan muodossa. Laulaja löydettiin puskaradion kautta, mutta bändin jäsenten täytyi vielä ”muiluttaa” herra kotiseudultaan Pietarsaaresta pääkaupunkiin.

– Tony oli ihan mahtava löytö. Täysin ruotsinkielisenä kaverina sillä ei ollut mitään kosketuspintaa suomenkielisen rockin molliperintöön. Se ei ollut kuullutkaan jostain CMX:stä, basisti-kosketinsoittaja Jussi Oskari hehkuttaa.

”Täysin ruotsinkielisenä kaverina sillä ei ollut mitään kosketuspintaa suomenkielisen rockin molliperintöön. Se ei ollut kuullutkaan jostain CMX:stä.” – Jussi Oskari

Bändin nimi Future Of Discipline herättää ensituntumalta enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mikä on tarina kurin tulevaisuuden takana?

– Tilattiin nimi joltain mainostoimistolta. Paskahan se on, mutta rahat eivät riittäneet parempaan. Ohjeistettiin, että nimessä pitää tuoksua sateinen parkkipaikka, Robert Fripp ja Michael J. Fox, Jussi Oskari paljastaa.

Aivan. Miltä kurin tulevaisuus näyttää?

– Tulevaisuus on todennäköisesti kivulias ja nöyryyttävä.

 

Future Of Disciplinen retrofuturistinen ote tuo soundimaailmallaan raikkaan tuulahduksen 1970- ja 1980-lukujen vaihteesta. Muusikot itse nimeävät tärkeimmäksi vaikutteeksi Yesin, mutta esille nousee myös The Mars Volta ja ”muu sellainen fyysisempi sekoilu”.

– Melkoinen soppa tässä on kyseessä. Turpasauna 80-luvun teinidiskossa, kun piripäisen punkkarin pinna on katkennut pastellibleiserisen jupin mooveihin, Jussi Oskari maalailee.

Tähän mennessä materiaalia yhtyeeltä on julkaistu vasta All These Exits -biisin verran. Nykivän grooven johdattaman kappaleen yksi persoonallisimmista elementeistä on laulaja Tony Kojolan soittama saksofonisoolo. Onko fonia luvassa jatkossa lisää?

– Saksofonia tulee tuutin täydeltä myös jatkossa, taltioituna ja livenä. Se ei siis ole mikään sinkkumauste vaan inha tosiasia, jonka kanssa on vain opittava elämään, Antti Harmainen lupaa ja jatkaa:

– En millään muista, mikä se perimmäinen idis oli, mutta aika lailla yksillä treeneillä oli selvää kun alettiin ajaa fonia sisään bändiin, että se on pelkkää plussaa meidän sovituksiin. Raikastava tuulahdus suoraan Tappavan aseen, Beverly Hillsin kytän ja Tootsien maailmasta.

”Turpasauna 80-luvun teinidiskossa, kun piripäisen punkkarin pinna on katkennut pastellibleiserisen jupin mooveihin.” – Jussi Oskari

– Saksofoni on ihana asia. Tony veivasi jossain vaiheessa poikkihuilunkin kanssa treeneissä, mutta eihän se piipitys minnekään leikannut, kun vieressä hakattiin sähkörumpuja ja poljettiin synapommeja, Jussi Oskari lisää bändikaverinsa kertomaan.

Miltä Future Of Disciplinen vuosi 2018 näyttää?

– Meillä on eka keikka ikinä tammikuun puolivälissä Semissä [Semifinal, Helsingissä]. Jos ja kun on kivaa ja vakavammilta henkilövahingoilta vältytään, niin varmaankin keikkaillaan lisää. Lisäillään uusia biisejä Myspaceen ja odotellaan, josko ylikansalliset levy-yhtiöt alkaa lähetellä ruusuja ja kosiokirjeitä, Jussi Oskari kertoo.

Toivottavasti Future Of Discipline ei kuitenkaan lisää biisejään tosissaan Myspaceen, sillä sosiaalisen median entinen jättiläinen on tänä päivänä kuin Tuvalu (saarivaltio Tyynellä valtamerellä) – pian täysin uponnut. Progressiivinen rock jatkaa kuitenkin kulkuaan. Miten aina yhtä epätrendikäs musiikkityyli voi 2010-luvulla?

– 2010-luvun proge voi nykyisin ihan hyvin, koska sillä on ollut jo jonkin verran aikaa toipua Tuvalusta [yhtye]. Toista oli 2000-luvulla, Antti Matikainen veistelee.

– Vielähän tässä on vuosikymmentä jäljellä mekastettavaksi, Jussi Oskari toteaa.

Future Of Discipline on:
Tony Kojola (laulu ja saksofoni)
Antti Harmainen (kitara)
Jussi Matikainen (rummut)
Jussi Oskari (basso ja Moog)

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ota haltuun myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolista, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: