10 vuotta Kirkan kuolemasta – ethän unohda, että iskelmämaestro oli myös armoitettu rocklaulaja?

Kirill ”Kirka” Babitzin menehtyi 31. tammikuuta 2007 56-vuotiaana. Äkillinen ja odottamaton suru-uutinen masensi kotimaisen musiikkiyleisön, sillä Kirkassa Suomi menetti monipuolisen lahjakkuuden, jolla olisi varmasti ollut vielä paljon annettavaa. Kuka tietää, millaisia levyjä mies olisi vanhuudenpäivinään saanut vielä aikaiseksi – katsokaa vaikka Pepe Willbergiä, jonka ura nousi vuonna 2014 uuteen kukoistukseen Saimaa-yhtyeen myötävaikutuksella.

Kirka aloitti musiikkiuransa vuonna 1963 The Creatures -yhtyeessä ja teki läpimurtonsa vuonna 1967 Hetki lyö -hitillä. 1970-luvun alkupuolella julkaistiin toinen iso hitti Varrella virran, ja näiden lisäksi hänet muistetaan sellaisista Finnhits- ja iskelmäsuosikeista kuin Surun pyyhit silmistäni ja Hengaillaan.

Vaan jotta totuus ei unohtuisi, on muistutettava, että Kirka oli myös varsin lahjakas rocklaulaja. Tämä tuli selväksi vuosina 1986 ja 1987 julkaistuilla R.O.C.K.– ja The Spell -albumeilla, joista varsinkin jälkimmäinen oli vaikuttava tapaus.

R.O.C.K. sisälsi paljon covereita – muun muassa versiot Steppenwolfin Born to be Wildista ja Alice Cooperin Schools Outista – mutta The Spellille tallennettiin vain Kassu Halosen ja Kisu Jernströmin säveltämiä originaaleja. Kaksikon kynästä irtosikin sangen pätevää Rainbow-henkistä hard rockia, joka paikoitellen yltyi jopa heavy metal -kierroksille asti.

Suomalainen populaarimusiikki tuntee monta artistia, jotka ovat kyenneet sukkuloimaan sujuvasti genrestä toiseen. Esimerkiksi Rauli Badding Somerjoki oli kotonaan sekä Agents-iskelmän että ehdan rockin parissa, ja nykylaulajista vaikkapa Ville Valo on todistanut kykenevänsä loistamaan oman tuotantonsa lisäksi niin Billy Idolin, Abban kuin John Denverin tuotannon kimpussa.

Kirka pystyi kuitenkin kenties kaikkein hurjimpaan loikkaan, sillä matka Leijat– ja Hetki lyö -hiteistä alla olevaan Don’t Steal My Heartiin on aivan omassa sarjassaan. Tätä arvostamme!