100 parasta levyä – 9. Bob Dylan: Blonde On Blonde

11.6.2013 08:49

Soundin järjestämässä Maailman parhaat levyt -äänestyksessä suomalaisilta musiikkitoimittajilta pyydettiin heidän omat 50 parhaan levyn listansa. Oman listansa palautti 54 toimittajaa.


9. BOB DYLAN: Blonde On Blonde

(Columbia, 1966)

Albumi löytää täyttymyksensä rockmusiikin monitasoisimmalla ja syvällisimmällä rakkauslaululla.

Kun Blonde On Blonde ilmestyi toukokuussa 1966, Bob Dylanista varmaan tuntui, että hän oli muutamassa lyhyessä vuodessa käynyt läpi useamman taiteilijan uran. Ensin hän oli noussut niin folkin kuin kansalaisoikeusliikkeenkin ehdottomaksi johtohahmoksi. Sitten hän tipautti tosiuskovaiset kyydistään sähköistämällä musiikkinsa. Neljässä vuodessa hän julkaisi kahdeksan albumillista omia laulujaan, kiersi keikoilla eri puolilla maailmaa, nousi pikkuklubeista listojen kärkeen, meni naimisiin ja sai ensimmäisen lapsensa.

Blonde On Blonde päätti trilogian, joka oli alkanut Bringing It All Back Homella (maaliskuu 1965) ja jatkunut Highway 61 Revisitedillä (elokuu 1965). Tupla nytkähtää liikkeelle sekopäisellä, joka suuntaan ilkkuvalla Rainy Day Women #12 & 35 -pilvimarssilla ja monien huikeiden vaiheiden jälkeen se lopulta löytää täyttymyksensä rockmusiikin monitasoisimmalla ja syvällisimmällä rakkauslaululla, Sara-vaimolle omistetulla Sad Eyed Lady Of The Lowlandsilla.

Blonde On Blonde on imenyt itseensä vaikutteita monelta suunnalta. Mustan musiikin laajalta kulttuurikartalta on kultahippuja poimittu matkalla Chicagosta Memphisin kautta New Orleansiin, mutta on ilmaisussa mukana niin Nashvillen maalaissointeja kuin New Yorkin rockiakin.

”Missään ei ole tavoitettu yhtä hienosti aamukolmen soundia”, totesi aikoinaan Blonde On Blondelle sattuman oikusta urkuriksi päätynyt Al Kooper.

”Tämä on niin kamala levy, ettei tekisi mieli soittaa siltä yhtään kappaletta”, lausahti puolestaan levyn tuoreeltaan Yleisradiossa esitellyt Markku Veijalainen.

Teksti: Timo Kanerva


Maailman parhaat levyt -äänestykseen osallistuivat: Asko Alanen, Tero Alanko, Teemu Fiilin, Antti Granlund, Jukka Haarma, Timo Harjuniemi, Jarkko Jokelainen, Jari Jokirinne, Juho Juntunen, Pauli Kallio, Timo Kanerva, Juhani Kansi, Eero Kettunen, Jani Kortti, Pasi Kostiainen, Esa Kuloniemi, Anna Laine, Pekka Laine, Kaisla Alexander Leveelä, Tero Liete, Antti Luukkanen, Antti Lähde, Markku Makkonen, Antti Marttinen, Antti Mattila, Ilkka Mattila, Anssi Mehtälä, Mikko Meriläinen, Jussi Mäntysaari, Jussi Niemi, Sami Nissinen, Njassa, Markus Nordenstreng, Jake Nyman, Teppo Nättilä, Pertti Ojala, Aleksi Pahkala, Ville Pirinen, Matti Riekki, Tomi Saarinen, Saku Schildt, Petri Silas, Pauliina Siniauer, Vesa Sirén, Ville Sorvali, Marko Säynekoski, Otto Talvio, Arttu Tolonen, Nick Triani, Susanna Vainiola, Jukkapekka Varjonen, Sami Virtanen, Mervi Vuorela ja Jukka Väänänen

Lisää luettavaa