Alan Merrillin surullinen loppu – puolison kertomus laulajan viimeisistä vaiheista on karua luettavaa

The Arrows. Alan Merrill vasemmalla.
Gordon Priestley/ANL/Shutterstock/AOP

Joan Jettin kuuluisaksi tekemän I Love Rock’n’Roll -hitin alkuperäinen esittäjä Alan Merrill kuoli 29. maaliskuuta New Yorkissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuolinuutisen kertoi alun perin Merrillin tytär Laura Facebook-tilillään, ja nyt tytär palaa aiheeseen vielä uudella viestillä. Siinä Laura jakaa äitipuolensa Joanna Lisantin kertomuksen Alan Merrillin viimeisistä hetkistä. Viestin välityksellä Lisanti ja Laura Merrill kehottavat lukijoita tekemään kaikkensa suojautuakseen asianmukaisesti tuhoisalta virukselta.

Lisantin tarina on surullista luettavaa. Koronaviruksessa ei pahimmassa tapauksessa ole todellakaan kysymys vähän normiflunssaa häijymmästä sairaudesta.

”Noin kaksi viikkoa sitten Alanista alkoi tuntua, että hän oli vilustumassa. Tulin heti epäluuloiseksi, mutta kun Alan oli Alan, hän vain sanoi että huolestuin turhasta. Aloin kuitenkin ottaa selvää, mitä pitää tehdä, jos saa koronavirustartunnan. Kaikkialla mainittin, ettei apua ole saatavilla, ellei tauti aiheuta pahoja oireita”, Lisanti kertoo Blabbermouthin mukaan.

”Niinpä en voinut tehdä Alanin hyväksi muuta kuin seurata hänen tilansa heikentymistä. Lopulta hän ei pystynyt kunnolla hengittämään ja oli niin kylmissään, että tarvitsi kasan vilttejä päälleen, eikä hän kyennyt nukkumaan. Silloin soitin ambulanssin.”

Lisanti ei saanut lupaa mennä miehensä seuraksi sairaalaan. Hän sai kuulla miehensä voinnista tuntia myöhemmn, kun lääkäri soitti kertoakseen, että Merrillillä oli todennäköisesti koronavirus, mutta asia piti varmistaa vielä testillä. Ennen testituloksen saamista hän ei pääsisi tehohoitoon, ja siihen menisi ainakin kymmenen tuntia.

Kymmenen tuntia kului, mutta soittoa ei kuulunut. Lisanti otti sairaalaan yhteyttä, ja hänelle kerrottiin, että testitulos oli positiivinen ja Merrill siirrettäisiin viimein tehohoitoon. Pian Lisantille kuitenkin soitettiin huonompia uutisia.

”He kertoivat, etteivät siirräkään Alania, koska hänen keuhkonsa olivat jo liian pahasti vahingoittuneet. Kysyin, joutuisiko Alan kuolemaan yksin, ja lääkäri lupasi, että saisin tulla sanomaan hyvästit”, Lisanti kertoo.

”Kun pääsin sairaalaan, minun piti vääntää vielä kolmen eri vartijan kanssa, ennen kuin pääsin sisälle.”

Perillä Lisanti sai kuulla vaihteeksi toiveikkaampia uutisia: Merrilliä hoitaneen lääkärin mukaan tämän tila oli alkanut kohentua, ja laulaja voitaisiinkin siirtää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tehohoitoon. Merrill oli tässä vaiheessa hengityskoneessa ja vahvassa kipulääkityksessä.

”Kysyin aina viidentoista minuutin välein, milloin hänet siirrettäisiin, ja aina minulle vastattiin, että aivan pian. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Kun tuntien päästä hänet oltiin valmiina siirtämään, olin niin uupunut, etten jaksanut alkaa uudelleen väittelemään vartijoiden kanssa vaan lähdin”, Lisanti kertoo.

”Kävelin kotiin, ja silloin lääkäri soitti minulle kertoakseen, että Alan oli kuollut. Hänen sydämensä ja keuhkonsa olivat lakanneet toimimasta.”

Lisanti ei peittele katkeruuttaan siitä, että Merrill pääsi sairaalaan liian myöhään, testin tekemiseen turhaantui aivan liian kauan ja tehohoitoon pääseminen kesti loputtoman pitkään. Ehkä laulaja olisi selvinnyt, jos asiat olisivat edenneet viimeisten 15 tunnin aikana ripeämmin, hän pohtii.

”Sen sijaan saan nyt surra yksin karanteenissa”, Lisanti kirjoittaa.

Surullinen, surullinen tarina. Toivotaan, ettei tilanne New Yorkissa ihan hirveästi enää pahenisi. Ja pysytään nyt täällä Suomessa omissa oloissamme, ettei tauti pääsisi täysin valloilleen.