Alex Lifeson ja Geddy Lee jammailevat säännöllisesti Rushin biisejä yhdessä – ”Kuulostamme todella surkealta tribuuttibändiltä”

Kitaristin mukaan fanien ei kannata kuitenkaan herätellä sen enempää toiveita mahdollisesta paluusta.
7.5.2024 14:54

Progelegenda Rush soitti viimeisen keikkansa elokuussa 2015. Tammikuussa 2020 yhtyeen rumpali ja sanoittaja Neil Peart menehtyi aivosyöpään. Fanit ovat kuitenkin vielä elätelleet toiveita, että laulaja-basisti Geddy Lee ja kitaristi Alex Lifeson jatkaisivat yhdessä soittamista – joko Rushina tai jollain muulla nimellä – uuden rumpalin voimin. Kaksikko on noussut yhdessä lavalle elokuussa 2022 South Parkin 25-vuotisjuhlakonsertissa Coloradossa sekä syksyllä 2022 Taylor Hawkinsin muistokonserteissa Lontoossa ja Los Angelesissa, mutta muuten Lifeson ja Lee eivät ole vihjailleet mahdollisista yhteistyökuvioista.

Tuoreessa Ultimate Classic Rockin haastattelussa Lifeson sanoo kuitenkin nykyään tapaavansa Leen kanssa säännöllisesti jamisessioiden merkeissä. Näissä sessioissa kaksikko soittelee läpi Rushin tuotantoa lähinnä omaksi huvikseen.

”Emme ole soittaneet niitä biisejä 10 vuoteen, joten muutama viikko sitten aloimme pitää viikottaisia jamitteluja Leen luona. Valkkaamme Rushin biisejä ja alamme soittaa niitä läpi. Kuulostamme todella surkealta tribuuttibändiltä. Käydessämme biisejä läpi tuskailen, että ’Miksi teimme näistä näin haastavia? Miksi tätä on niin vaikea soittaa?’ Mutta noin kolmen soittokierroksen jälkeen lihasmuisti alkaa pelata ja kädet liikkuvat itsestään oikeille paikoille”, Lifeson kertoo.

Kitaristi kuitenkin toppuuttelee faneja vetämästä tästä sen ihmeempiä johtopäätöksiä mahdollisen paluun suhteen. Jamisessioiden tarkoitus on vain pitää hauskaa ja pysyä soittokunnossa.

”Olen 70-vuotias. On vaikeaa saada sormet tekemään mitä aivot haluavat. Tämä auttaa siihen ja meillä on samalla todella hauskaa. Siinä se. Koko jutun tarkoitus on pitää hauskaa ilman sen kummempaa syytä. Emme suunnittele palaavamme tien päälle tai etsivämme uutta rumpalia tai mitään sellaista.”

Entä mikä on tällä hetkellä haastavin Rush-biisi soittaa? Lifesonin mukaan se on Freewill.

”Siinä on niin paljon nuotteja! Soolo on ihan hullu, keskiosan basso-osa on hullu ja kaiken pitää osua täysin kohdilleen. Sitä on ollut haastava soittaa. Mutta kyllä se alkaa sujua. Alamme hiljalleen kuulostaa jo ihan keskinkertaiselta tribuuttibändiltä”, kitaristi nauraa.

Lisää luettavaa