A&M Recordsin toinen perustaja, levymoguli Jerry Moss on kuollut

A&M julkaisi muun muassa The Policea, The Carpentersia, Cat Stevensiä, Carle Kingiä, Janet Jacksonia ja Soundgardenia.
17.8.2023 15:34

A&M Recordsin yhdessä Herb Alpertin kanssa perustanut Jerry Moss on kuollut. 88-vuotias Moss menehtyi kotonaan Kaliforniassa luonnollisiin syihin, tämän lähipiiri tiedottaa.

Moss perusti trumpetisti Alpertin kanssa Carnival Recordsin vuonna 1962. Carnival-nimi oli kuitenkin jo varattu, joten he vaihtoivat yhtiön nimeksi A&M Records nimikirjaintensa mukaan.

A&M sai suosiota 1960- ja 1970-luvuilla julkaisemalla muun muassa Alpertin johtaman The Tijuana Brass -yhtyeen levyjä, Burt Bacharachia, The Carpentersia,  Captain & Tennilleä, Rita Coolidgeä sekä Joan Baezia. Levy-yhtiö kiinnitti rosteriinsa myös brittiartisteja kuten Cat Stevens, Joe Cocker, Procol Harum ja Free. Jopa Sex Pistols oli hetken A&M Recordsilla EMIn pudotettua yhtyeen listoiltaan: Sex Pistols ja A&M pitivät maaliskuussa 1977 lehdistötilaisuuden Buckinghamin palatsin edessä, mutta bändin sopimus purettiin vain muutamia viikkoja myöhemmin bändin huonon käytöksen vuoksi.

1980-luvulla A&M julkaisi muun muassa The Policea ja Stingiä, Janet Jacksonia, Bryan Adamsia, Suzanne Vegaa ja The Human Leaguea. PolyGram osti A&M Recordsin vuonna 1989 500 miljoonalla dollarilla, mutta Alpert ja Moss pysyivät puikoissa vuoteen 1993 asti. 1990-luvulla A&M Records julkaisi muun muassa Soundgardenin, Extremen, Barry Whiten, Sheryl Crow’n, Monster Magnetin ja Therapyn levyjä sekä soundtrackeja elokuville kuten Robin Hood: Varkaiden ruhtinas, Kolme muskettisoturia, Demolition Man ja Tappava ase 3. Vuonna 1994 Alpert ja Moss laajensivat Almo Sounds -kustantamonsa toimintaa ja tekivät siitä levy-yhtiön, joka julkaisi Alpertin levyjen lisäksi muun muassa Garbagen kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa, Imogen Heapia ja Gillian Welchia. Levy-yhtiötoiminta loppui kuitenkin 1999.

Moss ja Alpert nimettiin Rock & Roll Hall of Fameen vuonna 2006.

Lisää luettavaa