Amorphis nimesi levynsä, lue Tomi Joutsenen kommentit

17.1.2013 16:52

Sotakirveensä monissa liemissä keittänyt helsinkiläinen Amorphis julkaisee 11. studioalbuminsa huhtikuun puolivälissä. Ruotsalaisen tuottaja/muusikkoguru Peter Tägtgrenin kanssa viime vuonna valmisteltu kiekko kantaa otsikkoa Circle.

– Kyllä me muitakin vaihtoehtoja pyöriteltiin, mutta lopulta Circle vei voiton. Nimi on ytimekäs ja se on helppo ymmärtää. Idea pongahti esiin keskusteluista Kainulaisen Pekan kanssa. Ympyrä/piiri -teema oli nimittäin Pekalla vahvasti mielessä sanoja tehdessä, Amorphis-laulaja Tomi Joutsen kertoo.

Tosiaan, Amorphis jatkaa hyväksi havaittua yhteistyötä tekstittäjä Pekka Kainulaisen kanssa.

– Levyn tarinaa voisi luonnehtia antisankarin kasvutarinaksi. Voisi puhua myös jonkinlaisesta henkilön henkisestä eheytymisestä tai ympyrän sulkeutumisesta. ”Ihmisessä itsessä on kaikki”, niin kuin Pekka sanoi. Tarina ei levyllä etene missään kronologisessa järjestyksessä vaan järjestystä määrittää enemmänkin musiikillinen dramaturgia. Kun musiikki ja tekstit syntyvät eri tahoilla toisistaan riippumatta, on puhdasoppisen kronologisen kokonaisuuden tekeminen lähes mahdotonta. Toisaalta se ei ole koskaan ollut edes tavoitteenakaan. Tarkeintä on, että musiikki ja teksti liikkuvat henkisesti samoilla aaltopituuksilla. Musiikki ja teksti lyövät yhdessä kättä polveen.

Teitte nyt vaihteeksi hommia pitkän linjan miehen eli Peter Tägtgrenin (Hypocrisy, Pain) kanssa. Millaista miehen kanssa työskenteleminen oli?

– ”Silmäpussimies” uhosi ennen rupeamaa, että laittaa meidät itkemään. Toisin kuitenkin kävi. Mies vietti intensiivisen kuukauden Suomessa ja asui lähes koko ajan Helsingin Kalliossa. Ei ne pussit siitä ainakaan pienentyneet, sanotaan vaikka näin. Hieno mies on tämä Peter kaikin puolin. Se on kova painamaan töitä ja fokus pysyi skarppina läpi matkan. Meidän kanssa ei välttämättä ole helppo työskennellä, koska Amorphis on tottunut olemaan ”itsensä tuottaja” ja välillä tulikin luonnollisesti pientä vääntöä, mutta onneksi meno pysyi kuitenkin ihan asialinjalla, Joutsen vakuuttaa.

– Kyllä Peterin kädenjälki kuuluu levyllä selvästi. Lähdimme hakemaan uusia tuulia ja tuoretta näkökulmaa tekemiseen. Ehkä tässä levyllä on sitten Abbaa ja Hypocrisya sopivassa suhteessa. Niin, kyllä sieltä löytyy maakuoppaörinää ja toisaalta taitaa siellä muutaman kerran tissikin läpsähtää poskelle. Melodiaa ja melankoliaa on mukana runsain mitoin, tietenkin. Peterin avulla saimme ainakin tiivistettyä ilmaisua. Soundipuolella Peterillä oli myös selkeä visio alusta lähtien. Kitaraosuuksissa tämä tulee varmaan parhaiten esiin.

Amorphisin Circle-kiertue starttaa kesällä, mutta yhtye ottaa varaslähdön jo maaliskuun alussa Uumajassa järjestettävässä House of Metal -tapahtumassa.

Tässä alla kuva Petrax-studiosta (Timo Isoaho):

Lisää luettavaa