Anita Lane, 61, on kuollut – Muistetaan soolouran lisäksi yhteistyöstä Nick Caven ja The Bad Seedsin kanssa

Saku Schildt

Lane muun muassa sanoitti From Her To Eternityn sekä Stranger Than Kindnessin.

Australialainen laulaja-lauluntekijä Anita Lane on kuollut 61-vuotiaana. Rolling Stone -lehti on vahvistanut suru-uutisen. Syy tai tarkka kuolinpäivä eivät ole tätä kirjoittaessa tiedossa.

Lane tutustui opiskeluaikoinaan Rowland S. Howardiin, joka soitti yhdessä Nick Caven ja Mick Harveyn kanssa post-punk-yhtye The Boys Next Doorissa. Howard tutustutti Lanen ja Caven toisiinsa ja parin välille kehittyikin suhde. Kun Boys Next Door vaihtoi nimensä The Birthday Partiksi ja muutti Lontooseen, Lane seurasi perässä. Hän alkoi myös kirjoittaa sanoituksia yhtyeelle – Lanen käsialaa on esimerkiksi Prayers On Fire -albumin (1981) kappale A Dead Song.

Kun Nick Cave ja Mick Harvey perustivat The Bad Seedsin, oli Lane mukana taustalaulajana ja kosketinsoittajana. Hän myös jatkoi lyriikoiden kirjoittamista ja hänen tekstejään ovat yhtyeen hitit From Her To Eternity samannimiseltä vuoden 1984 debyytiltä sekä Stranger Than Kindness vuoden 1986 Your Funeral… My Trial -albumilta. Pian From Her To Eternity -debyytin julkaisun jälkeen Lane jätti yhtyeen, mutta teki kuitenkin yhteistyötä monien The Bad Seeds -muusikoiden kanssa pitkin 80- ja 90-lukua. Lanen laulua voi myös kuulla Murder Ballads -albumin (1996) kappaleella Death Is Not The End, jossa tämä laulaa yhden säkeistön Caven, Shane MacGowanin, PJ Harveyn ja Kylie Minoguen kanssa.

Lane oli myös sooloartistina enemmän tai vähemmän aktiivinen ja julkaisi soolourallaan kaksi pitkäsoittoa (Dirty Pearl, 1993 ja Sex O’Clock, 2001), muutaman ep:n sekä muutamia singlejä.