Anssi Kelan päivä! Esittelyssä miehen cover-kisan 10 mielenkiintoisinta

Kelan Facebookissa käynnistämä Martin-haaste on vetänyt puoleensa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ja jotain myös sieltä kamaran altakin.

Kuvan kitara ei ole Martin. Se on Anssin ja merkiltään Gretsch.

Vain elämää -ohjelmassa vietetään tänään 16.10. Anssi Kelan päivää. Sen kunniaksi olemme kaivaneet esiin 10 syystä tai toisesta mielenkiintoisinta kandidaattia artistin 15. syyskuuta käynnistämästä Martin-haasteesta, johon osallistuvilla musikanteilla on mahdollisuus voittaa 9000 euron arvoinen Martin-merkkinen custom-kitara. Ja ideanahan on ei enempää eikä vähempää  kuin tehdä oma versio jostakin Anssin tuoreimman Nostalgiaa-albumin (2015) kappaleesta. Kela itse kommentoi kisasta noussutta satoa seuraavasti:

Tämä kilpailu on lyönyt minut ällikällä. Saamani versiot osoittavat, että Suomessa on valtava määrä taitoa ja luovuutta piilossa. Erityisesti tyylilajien kirjo on ilahduttanut: biisini ovat taipuneet souliksi, reggaeksi, metalliksi, folkiksi, edm:ksi, bluesiksi, räpiksi, funkiksi… Jazzia kukaan ei tosin ole vielä tehnyt, se puuttuu. On joka kerta jännittävää, kun sähköpostiin kolahtaa linkki uuteen kilpailuvideoon. Klikkaan sen malttamattomana auki tietämättä lainkaan, mitä on luvassa. Martin-haaste on tarjonnut paljon iloa ja elämyksiä. Hienoimpien sovitusten myötä olen alkanut nähdä monet kappaleeni uudessa valossa. Videoilta välittyy musiikin tekemisen into ja riemu. Sitä on ollut ihanaa seurata.

Tiistaina 10.11. (Martin nimipäivä) klo 12:00 päättyvään kilpailuun on tähän mennessä lähetetty 180 videoitua esitystä, mikä ei määränä ole, no, lainkaan hassumpi. Voittajavideoksi laatuisaksi osoittautuneen joukkion pätkistä kohoaa se, jolla on mainittuna ajankohtana eniten YouTube-katseluita.

Irrottelimme jyviä akanoista. Alla satunnaiseen järjestykseen ripoteltu kymmenikkö heistä, jotka lukuisten muiden muassa ovat tehneet vaikutuksen.

Tomi Tamminen: Viimeinen yö

Ja sama styge by Charlotta:

Sinun PARAS ystäväsi: Teit musta viisaan

Sekä toinenkin vakuuttava versio ao. kappaleesta à la Jyri Kallio:

Afromikko ”ounaa” rytmimausteisella Piirrä minuun tie -repäisyllään:

Ja saman kappaleen kimpussa hieman erihenkisin ottein operoivat myös Poika & Maria:

Vielä löytyi seuraavaa:

Kaurismäkeläisittäin verbalisoitu Huomaatko mitä sait aikaan! Vastuussa Tuomas Peurakoski:

…hip hopiksi taivutettu Kuolleen miehen kitara (vääntäjänään Klass1kko)…:

…sekä saksaistettu näkemys asiain tilaan (ajajanaan Sauerkraut7-kokoonpano Viel Zu Viel Bier -tulkinnallaan kappaleesta Viimeinen yö):

Omana lukunaan bläkkis-hommat.

Curimus-yhtyeen miehet Juho Manninen ja Jari Nieminen ilmestynevät Tyhmine kuineen sinunkin uniisi:

Näin. Vielä juuri sinullakin on reilut kolme viikkoa aikaa hakea inspiraatiota illan tv-pläjäyksestä ja osallistua. Vaikka jazzaamalla. Katsotuin voittakoon! Ps: haaste-kisan jälkeen 19.11. voit nähdä Anssi Kelan keikalla Helsingin The Circuksessa lämmittelijöinään nippu parhaiden versioiden tekijöitä.