Anthrax kulki Metallican lämmittelijänä kiertueella, joka katkesi Cliff Burtonin kuolemaan – Scott Ian muistelee kauhun hetkiä

23.3.2022 11:42

Jos täytyisi nimetä rockmusiikin historiasta yksi kiertue, jonka aikana tunnelmat vajosivat rankimmin huippufiiliksistä synkimpiin syövereihin, Metallican Damage Inc. -kiertue vuosina 1986–87 olisi varteenotettava vaihtoehto pahimmaksi esimerkiksi tällaisesta. Metallica oli harpannut monta pykälää suurempiin kuvioihin monumentaalisella Master of Puppets -levyllään, ja taivas näytti olevan rajana bändin suosiolle – mutta sitten 27.9.1986 tapahtui se kammottava bussionnettomuus, joka vaati basisti Cliff Burtonin hengen.

Anthrax kulki Metallican matkassa monilla kiertueen keikoilla Euroopassa. Scott Ian muisteli hiljattain Classic Rockin haastattelussa noita aikoja, kun hyvässä nousussa ollut Anthrax nautti ensin ensikosketuksestaan Eurooppaan, ja hetken kuluttua bändi olikin murtuneiden Metallica-muusikoiden tukena surun keskellä.

”Muistan, miten brittikiertueemme päätöskeikka oli Lontoon Hammersmith Odeonissa, ja Music for Nations järjesti isot bileet molemmille bändeille. Se oli kaaosta, ihan hullua”, Ian kertoo.

”Juoksimme Cliffin kanssa pitkin hotellin käytäviä sinä yönä. Löysimme huoneen, jossa säilytettiin pyykkilakanoita, ja muistan kusseeni niiden päälle. Teimme kaikenlaista sellaista tyhmää, koska olin 22-vuotias ja soitimme ensimmäisellä kiertueellamme loppuunmyydyille saleille, enkä ollut koskaan kokenut mitään vastaavaa. Se oli upeaa, fantastista, mieletön kokemus. Tietysti kaikki sitten tipahti korkeimmista korkeuksista syvimpään alhoon vähän alle viikkoa myöhemmin.”

Ian kertoo, ettei vieläkään oikein suostu uskomaan, miten kohtalo saattoi olla hänen kiertuekavereilleen niin julma. Kitaristi kertoo ajattelevansa edesmennyttä Metallica-basistia edelleen viikottain.

”Olimme paikalla, kun Kirk ja James tuotiin kööpenhaminalaiseen hotelliin onnettomuuden jälkeen. Valvoimme heidän kanssaan läpi yön. Lars oli tainnut mennä isänsä luokse, mutta James ja Kirk tulivat hotelliin jatkaakseen seuraavana päivänä lentokoneella eteenpäin”, Ian muistelee.

”Muistan, miten Charlie Benante ja Frankie Bello veivät Jamesin ulos kävelylle, jotta tämä sai selvitettyö ajatuksiaan. Minä juttelin samaan aikaan Kirkin kanssa. Sitten he matkustivat kotiin, ja me lähdimme pian perässä. Asuin Jamesin kanssa hänen pienessä asunnossaan muutaman päivän ajan, ja kävimme joka päivä Kirkin äidin talossa. Olin siellä Jamesin, Larsin, Kirkin ja monien bändin ystävien kanssa. Siellä tapasin ensi kertaa myös Faith No Moren Mike Bordinin, hän oli Cliffin läheinen ystävä.”

”Vietimme viikon päivät Kirkin äidin talossa juoden olutta ja kertoen tarinoita. Se oli yksi syvimmistä ja vavisuttavimmista kokemuksista, mitä ihmiset voivat kokea yhdessä.”

Lisää luettavaa