Avantgarde-artisti Scott Walker on kuollut – Muistetaan The Walker Brothersista ja kokeellisesta soolourastaan

Scott Walker

R.I.P. Noel Scott Engel 1943-2019.

Avant-garde-ikoni, The Walker Brothersista, soolouraltaan ja lukuisista yhteistyökuvioista tunnettu Scott Walker on kuollut. Suru-uutisesta kerrottiin Walkerin levy-yhtiön 4AD:n tiedotteessa. Tarkempaa kuolinsyytä tai -aikaa ei tiedotteesta käy ilmi. Walker oli kuollessaan 76-vuotias.

Walker, ristimänimeltään Noel Scott Engel, syntyi Ohion Hamiltonissa vuonna 1943 ja nousi suosioon John Mausin kanssa perustamansa The Walker Brothersin riveissä 1960-luvun puolivälissä. Pop-yhtye saavutti suurta suosiota erityisesti Isossa-Britanniassa ja sen tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa Make It Easy On Yourself ja The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore). Walkerin, Mausin ja Gary Leedsin muodostama trio hajosi vuonna 1968, mutta aktivoitui vielä muutamaksi vuodeksi 70-luvulla.

Walker julkaisi ensimmäiset sooloalbuminsa 60-luvun jälkipuoliskolla ja alkoi samalla työskennellä myös tuottajana. Hän suuntasi urallaan koko ajan kokeellisempaan suuntaan kauemmas alku-uransa pop-balladeista, kunnes vetäytyi pois julkisuudesta 80-luvun lopulla. Hän kuitenkin palasi musiikin pariin 90-luvulla ja pysyi aktiivisena viimeisiin hetkiinsä saakka.

Soolouransa lisäksi Walker teki paljon yhteistyötä muiden artistien kanssa. Hän muun muassa tuotti Pulpin We Love Life -albumin (2001) ja julkaisi vuonna 2014 Soused-albumin yhdessä kokeellisen drone metal -yhtye Sunn O))):n kanssa. Hänen viimeisiin töihin kuuluu Natalie Portmanin ja Jude Law’n tähdittämän Vox Lux -elokuvan soundtrack.

Walker oli suuri esikuva ja innoittaja muun muassa David Bowielle, Leonard Cohenille, Radioheadille ja Thom Yorkelle, Steven Wilsonille, Jarvis Cockerille, The Last Shadow Puppetsille sekä Opethin Mikael Åkerfeldtille. Vuonna 2006 julkaistiin Stephen Kijakin ohjaama dokumenttielokuva Scott Walker: 30 Century Man, jossa äänessä ovat Walkerin lisäksi muun muassa Bowieta (joka toimi myös elokuvan osatuottajana), Radioheadia, Brian Enoa, Stingiä, Johnny Marria ja Damon Albarnia.