Black Sabbath oli lähellä hylätä Paranoidin Geezer Butlerin ja Ozzy Osbournen vastustelun vuoksi – ”Ajattelimme, että emme me voi tuoda tehdä”

Viime hetken täytemateriaaliksi tarkoitettu biisi lopulta äänitettiin ja siitä tulikin yksi genren legendaarisimmasta kappaleista.
26.6.2023 09:09

Black Sabbathin vuonna 1970 julkaistu Paranoid on legendaarinen kappale, jonka taustatarina on varmasti monille tuttu. Kakkoslevyään, jonka piti olla nimeltään War Pigs, tekemässä olleella bändillä ei ollut studioon mennessään riittävästi materiaalia kasassa, joten kitaristi Tony Iommi väänsi muutamassa minuutissa Paranoidin täytemateriaaliksi. Biisi julkaistiin lopulta singlenä ja osoittautui hitiksi, minkä johdosta levyn nimikin vaihtui Paranoidiksi.

Classic Rock -lehden tuoreessa haastattelussa basisti Geezer Butler paljastaa, että hän ja laulaja Ozzy Osbourne olivat aluksi vahvasti Iommin ehdotelmaa vastaan, koska se kuulosti heistä liikaa Led Zeppeliniltä.

”Olimme äänitysten loppusuoralla ja meiltä loppui materiaali kesken, joten Tony kehitti tämän riffin lennossa. Mutta Ozzy ja minä tuumimme, että se muistuttaa liikaa Communication Breakdownia”, Butler kertoo.

”Rakastimme Zeppeliniä ja noihin aikoihin istuskelimme lattialla pilveä poltellen ja heidän ensimmäistä levyään kuunnelleen. Joten kun Tony esitteli meille Paranoidin riffin, minä ja Ozzy bongasimme sen heti ja ajattelimme, että emme me voi tuoda tehdä. Mutta se, että biisistä tuli iso hitti ja luultavasti meidän tunnetuin kappaleelle, puhuu puolestaan.”

Butler sanoo myöhemmin tajunneensa, ettei tuollaisessa lainaamisessa ole mitään pahaa ja sitä on harrastettu aina, jopa heidän fanittamansa Led Zeppelinin toimesta.

”Se on rock ’n’ rollin juttu. Jokainen tekee sitä, varsinkin nuorena vasta-alkajana. Mutta se, että siihen lyö oman leimansa, on se mikä merkitsee. Ja Sabbath todellakin teki niin.”

Lisää luettavaa