Bono ottaa täyden vastuun iTunes-käyttäjien tileille pyytämättä ja yllättäen ilmestyneestä U2-albumista – ”Se oli yliyrittämistä”

23.10.2022 22:17

9. syyskuuta 2014 miljoonat iTunes-käyttäjät hieraisivat silmiään, kun U2:n uusi albumi Songs of Innocence pölähti tileille ja niihin liitettyihin laitteisiin sen kummempia lupia kyselemättä. Tempausta kritisoitiin ylimielisenä mainostemppuna ja ylipäätään karkeana virhearviona yhdeltä kaikkien aikojen menestyneimmältä yhtyeeltä.

Orkesterin nokkamies Bono käsittelee aihetta tulevissa Surrender: 40 Songs, One Story -muistelmissaan. The Guardianin julkaisemassa otteessa Bono selvittää idean saaneen alkunsa siitä, kun yhtye tarjosi Vertigo-kappalettaan vuonna 2004 iPod-mainokseen. Apple-pomo Steve Jobs kieltäytyi tuolloin yhtyeen pyynnöstä maksaa kappaleesta yhtiön osakkeilla, mutta orkesteri sai kuitenkin vaivan palkaksi oman U2-brändätyn iPod-mallinsa.

Kymmenen vuotta myöhemmin U2 tapasi Applen uuden johtajan Tim Cookin keskustellakseen ideasta jakaa uusi albuminsa ilmaiseksi iTunes-käyttäjille. Cook epäröi esittää Applea alustana ilmaiselle musiikille, jolloin Bono sanoi: ”En ajattele meidän antavan sitä ilmaiseksi. Sinä maksat meille siitä ja annat sen sitten ilmaisena lahjana ihmisille. Eikö se olisi hienoa? … He voivat itse päättää haluavatko he kuunnella sitä.”

”Sitä voisi kutsua rehenteleväksi kunnianhimoksi. Tai rehentelyksi”, Bono huomauttaa nyt. ”Kriitikot saattaisivat syyttää minua yliyrittämisestä. Ja sitä se oli.”

Bono lisää ottavansa ”täyden vastuun” tempauksesta. ”Ei [manageri] Guy [Oseary], ei Edge, ei Adam, ei Larry, ei Tim Cook, ei [Applen] Eddy Cue. Ajattelin, että jos vain saisimme musiikkimme ihmisten ulottuville, he saattaisivat kurottautua sitä vastaan. Ei ihan. Kuten yksi viisastelija sosiaalisessa mediassa sanoi: ’Löysin aamulla herätessäni Bonon keittiöstäni minun aamutakissani juomassa minun kahviani ja lukemassa minun lehteäni.’ Tai vähemmän kiltisti: ’Uusi U2-albumi on ylihinnoiteltu.’ Mea culpa [minun vikani].”

Lisää luettavaa